Isolatie van een hellend dak met klimaatfolie

bestaande bouw

Hoe isoleert u het beste een reeds geïsoleerd of ongeisoleerd schuin dak? Door de Vario KM Duplex UV folie, kunnen reeds geïsoleerde en ongeisoleerde schuine daken met een dampremmende dakbedekking veilig van binnenuit worden na geïsoleerd met isolatieplaten. Bekijk de stappen.

Een goed geïsoleerd schuin dak bespaart veel energie en maakt een woning duurzamer. Dit bespaart energiekosten en maakt een woning duurzamer. Door een schuin dak vanuit de binnenzijde goed na te isoleren met Isover glaswol, bereikt men naast het thermische comfort, ook een verbetering van het akoestische wooncomfort.

Dakisolatie aan de binnenzijde plaatsen is voor een hellend dak oftewel een schuin dak eenvoudig te doen. Dit gebeurt door te isoleren met een combinatie van Isover isolatieplaten, Isover Vario® KM Duplex UV klimaatfolie en Isover Vario® KB1 tape. De folie heeft hierbij een vochtregulerende werking, waardoor zelfs reeds geïsoleerde daken en daken met een dampremmende dakbedekking, veilig van binnenuit kunnen worden na geïsoleerd.

Voordelen

 • Het isoleren van een hellend dak leidt tot energiebesparing en bijbehorend lagere energiekosten.
 • Het isoleren van een hellend dak levert een beter energielabel op waardoor de waarde van een woning stijgt.
 • Een goed geïsoleerd schuin dak zorgt ervoor dat de warmte binnen en de kou en het vocht buiten blijft met als resultaat dat het wooncomfort wordt verhoogd.
 • Toepasbaar bij reeds geïsoleerde schuine daken als ongeïsoleerde daken aan de binnenzijde.

Omschrijving

Hellende daken kunnen aan de binnenzijde worden geïsoleerd met Isover glaswol in combinatie met Isover Vario® KM Duplex UV klimaatfolie. De vochtregulerende klimaatfolie beschermt houten daken tegen vochtproblemen. Zelfs daken met een dampdichte buitenzijde, bijvoorbeeld een bitumineuze dakbedekking, kunnen zo veilig aan de binnenzijde worden geïsoleerd.

Voor het isoleren van schuine daken kan er gebruik gemaakt worden van Isover Isolatieplaat (DHZ), Isover Comfortpanel, Isover Renopan isolatieplaten. Indien de voorkeur uitgaat naar een rol zijn zowel Isover Isocomfort 35, Isover Isocomfort 32, Isover Rollisol als Isover Zolderisolatie (DHZ) geschikt voor isolatie van een schuin dak.

Deze oplossing voor het isoleren van schuine daken aan de binnenzijde is toepasbaar bij zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde woningen vanwege het gebruik van Isover Vario® KM Duplex UV klimaatfolie.

Bescherming tegen vochtproblemen

Voorkom ongewenste energieverliezen en vochtproblemen. De isolatie moet direct tegen het dakbeschot aangebracht worden; een spouw tussen de isolatie en het dakbeschot kan namelijk juist vochtproblemen veroorzaken en heeft ook een negatieve invloed op de isolatie. Werk de constructie goed luchtdicht af met Isover Vario KM Duplex UV klimaatfolie en bijbehorende afdichtingsproducten.

Isover Vario® KM Duplex UV folie heeft een dubbele functie: een dampremmende en een drogende functie. De klimaatfolie werkt als een ‘ademende’ huid en past zijn structuur aan op de luchtvochtigheid in huis van dat moment. Door deze unieke eigenschap is Isover Vario® KM Duplex UV folie in staat om extra bescherming te bieden aan houten constructies in gevallen van onvoorziene vochtopname in de constructie.

Tips

 • Voorkom ongewenst energieverlies en vochtproblemen door het dak goed luchtdicht af te werken.
 • Het gevaar van isoleren aan de binnenzijde is dat vocht mogelijk wordt opgesloten in de dakconstructie. Isoleren aan de binnenzijde is daarom alléén mogelijk met gebruik van de vochtregulerende klimaatfolie Isover Vario® KM Duplex UV.

Technische specificaties

Product (dikte in mm) Rc-waarde in m2.K/W
  2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0
Verkrijgbaar bij bouwmaterialenhandel
Renopan 70 100   120 70 + 70 100 + 70 100 + 100
Isocomfort 32           160 180
Isocomfort 35 80 100   120 140 180 200
Comfortpanel 70 90   120 140    
Verkrijgbaar bij DHZ bouwmarkten
Isolatieplaat   80 80 + 45 80 + 80 140 + 45    
Isocomfort 35         140    

Berekeningen gebaseerd op NTA 8800

Termical is het rekenprogramma van ISOVER om geavanceerde Rc-berekeningen te maken

Isover Termical

Maak zelf uw thermische isolatieberekening

Benodigdheden

Dit zijn de benodigdheden om een hellend dak te isoleren:

Materialen

 • Isolatie keuze bestaat uit:
  • Isover Comfortpanel
  • Isover Renopan 
  • Isover Isocomfort 32
  • Isover Isocomfort 35
  • Isover Rollisol Plus
  • Isover Zolderisolatie (DHZ)
  • Isover Isolatieplaat (DHZ)
 • Isover Vario® KM Duplex UV klimaatfolie
 • Isover Vario® DoubleFit kit – acrylaatkit.
 • Isover Vario® KB1 enkelzijdige overlaptape.
 • Gyproc Metal Stud profielen (liggers en staanders).
 • Snelbouwschroeven.
 • 12,5 mm Gyproc gipskartonplaat
 • Dubbelzijdige bevestigingstape.

Hulpmiddelen

 • Potlood
 • Schroefboormachine
 • Rolmaat
 • Blikschaar of ijzerzaag
 • Schaar
 • Isolatiemes
 • Stanleymes
 • Mondkapje
 • Handschoenen

Stappenplan

Isoleren van een schuin dak met metalen profielen

Markeer op de dwarsbalk (gording) een afstand van 100 mm vanaf het dakbeschot. Schroef vervolgens de Gyproc Ligger (Gyproc Metal Stud® Profiel), met de hoge zijde naar voren, op de gording ter hoogte van de markeringen. Schroef volgens hetzelfde principe ook een ligger aan de onderkant van de dwarsbalk erboven.

Knippen van Metal Stud / Metalen profielen met een tang

Meet de afstand tussen de dwarsbalken en zaag of knip (met een blikschaar) de staanders op de juiste lengte. Afhankelijk van de afstand tussen de dwarsbalken, kunt u de staander in tweeën of drieën knippen of zagen en deze stukken verlengen met een speciaal verkrijgbaar opzetstuk tot de juiste lengte. Met dit opzetstuk kunt u de staander maximaal met 400 mm verlengen. Op deze manier maakt u optimaal gebruik van de profielen en voorkomt u meetfouten en onnodige afvalstukken.

Plaatsen van metalen profielen tussen de gordingen ter voorbereiding op het isoleren van een schuindak

Klem de staande profielen tussen de liggers met de dichte zijde naar voren, zodat er een raamwerk ontstaat waar het afwerkmateriaal op bevestigd kan worden. Als u het systeem afwerkt met 12,5 mm gipskartonplaten, kunt u tussen de staanders een hart-op-hart afstand van 600 mm aanhouden. Als u het systeem afwerkt met 9 mm gipskartonplaten, kunt u tussen de staanders een hart-op-hart afstand van 300 mm aanhouden.

Afstand opmeten om voor het plaatsen van de gipsplaten

Schuif de profielen op een hart-op-hart afstand van 300 of 600 mm, afhankelijk van de dikte van de gipskartonplaat. Schuif de buitenste profielen strak tegen de muur aan.

Glaswol op maat snijden

Meet de afstand tussen de gordingen en snijd de isolatie op de juiste lengte (de afstand tussen de gordingen + 10 mm) met een isolatiemes.

Glaswol plaatsen tussen de balken van een schuindak

Klem de isolatie met het zachte polyester vlies naar u toe, tussen de gordingen. U kunt eventueel de profielen eerst opzij schuiven, alvorens ze op de gewenste hart-op-hart afstand te schuiven.

Kitten van de kieren en naden bij een hellend dak voor de luchtdichtheid van de constructie.

Schuif de profielen terug op de gewenste hart-op-hart afstand en kit de ruimte tussen de buitenste profielen en de wand af met ISOVER VARIO® DoubleFit kit. Kit de ruimte tussen de profielen en de gordingen ook af met de acrylaatkit voor een luchtdichte constructie.

Schuin dak randen afdichten

Plak de dubbelzijdige tape, inclusief de schutlaag, op de liggers en druk het goed aan. Breng ook dubbelzijdige tape aan op de buitenste profielen. Verwijder de schutlaag voordat u de klimaatfolie op de kleeflaag plakt.

Plaatsen van klimaatfolie om vochtproblemen te voorkomen

Knip de folie op de juiste lengte, oftewel de afstand tussen de gordingen plus ca. 200 mm. Plak de klimaatfolie op de dubbelzijdige tape en houd rekening met ca. 100 mm overlap aan de randen. De ISOVER VARIO® KM Duplex UV klimaatfolie zit dubbelgevouwen op de rol. Het is het makkelijkst als u deze nog dubbelgevouwen aanbrengt en deze dan vervolgens uitvouwt.

Vasttapen van de klimaatfolie om een luchtdicht geheel te verkrijgen

Begin bovenaan en bevestig de folie niet te strak om ruimte te geven voor de werking van de folie. Breng de folie vervolgens aan op de onderste ligger. Om een goed sluitend geheel te krijgen, is het noodzakelijk om alle naden van de klimaatfolie af te plakken met enkelzijdige ISOVER VARIO® KB1 tape.

Afwerking van een schuindak met gipsplaten

Het gewenste afwerkmateriaal (bijvoorbeeld Gyproc Plafondplaat) kan vervolgens op de staanders worden geschroefd. Let er wel op dat het afwerkmateriaal een dampopen materiaal betreft, zoals gipsplaat. De overtollige klimaatfolie rondom kan met een isolatiemes worden weggesneden.