Isolatie van een vliesgevel

nieuwbouw

Voor isolatie van vliesgevels/gordijngevels met open of gesloten voegsystemen in gebouwen tot een hoogte van 200 meter biedt ISOVER een oplossing met gebruik van ISOVER Mupan Façade.

Voor isolatie van vliesgevels/gordijngevels met open of gesloten voegsystemen in gebouwen tot een hoogte van 200 meter biedt ISOVER een oplossing met gebruik van ISOVER Mupan Façade.

Voordeel

  • Met deze oplossing wordt een optimaal isolatieresultaat behaald door gebruik te maken van het best isolerende ISOVER product voor vliesgevels.

Omschrijving

Isolatie van zowel gesloten vliesgevels als geventileerde, niet-transparante vliesgevels kan worden gerealiseerd met gebruik van ISOVER Mupan Façade. Deze stevige, weerbestendige glaswol isolatieplaat is aan de voorzijde bekleed met een zwart glasvlies waardoor het product niet zichtbaar is achter open voegen.

Termical is het rekenprogramma van ISOVER om geavanceerde Rc-berekeningen te maken

ISOVER Termical

Maak zelf uw thermische isolatieberekening

Tips

  • Doordat er in vliesgevels vaak veel doorbrekingen door de isolatie van profielen (aluminium of staal) aanwezig zijn kan de Rc-waarde het best berekend worden door gebruik te maken van een rekenprogramma dat gebruik maakt van de eindige elementenmethode. Zoals beschreven in NEN 1068:2012.
  • In ISOVER's rekenprogramma Termical is bij benadering een berekening te maken rekening houdende met een negatieve invloed van 20% van ankers/profielen op de uiteindelijke Rc-waarde. Hieruit blijkt dat met een dikte van 180 á 200 mm een Rc-waarde van 4,5 behaald kan worden in de meest gangbare vliesgevel constructies.

Verwerkingstips

Tips voor isolatie van een vliesgevel met ISOVER Mupan Façade:

  • Bij toepassing achter (semi-)transparant glas, strekmetaal schermen of andere halfopen of geperforeerde gevelplaten dient ISOVER Mupan Façade te worden afgewerkt met een stevige, UV-bestendige, dampopen, waterdichte afwerking.
  • ISOVER Mupan Façade dient goed sluitend te worden aangebracht op de achterliggende constructie in verband met het voorkomen van luchtstromen en regendoorslag. Bij verwerking van ISOVER Mupan Façade in een gevel waar de voegen van de gevelbekleding open blijven heeft het de voorkeur dat verticale naden tussen de platen en de open voegen tenminste 100 mm van elkaar verspringen.
  • ISOVER Mupan Façade dient mechanisch op de ondergrond te worden bevestigd. Het aantal bevestigingen is mede afhankelijk van de hoogte van het gebouw en het type constructie. De ankers dienen op maximaal 150 mm van de langszijde en op maximaal 300 mm van de kopse zijde van de plaat te worden aangebracht. Breng de gevelbeplating zo snel mogelijk aan na het bevestigen van ISOVER Mupan Façade.
  • Let op: sommige vliesgevels worden uitgevoerd als een ‘dubbele gevel’. Bij dergelijke gevels zijn er grote afstanden tussen de isolatie en het buitenblad (vanaf 100 mm) en zijn er grote openingen in het buitengeveloppervlak en/of aan de onder- en bovenzijde van de gevel. Hier is sprake van een gevel vóór een gevel, waarbij ook de achterliggende gevel blootstaat aan de elementen. In dat geval is het advies om ISOVER Mupan Façade te voorzien van een stevige, UV-bestendige, dampopen en waterkerende afwerking.