5 minutes min

Mark Rippens in BN DeStem over verduurzaming in de Isover fabriek

In maart tekende Mark Rippens, fabrieksdirecteur van Isover Nederland, het plan van aanpak van het project Grote Oogst Vosdonk. In dit plan werken overheden en ondernemers samen om het bedrijventerrein verder te ontwikkelen tot een duurzame en toekomstbestendige werkomgeving. 

Naar aanleiding van de ondertekening kwam een journalist van BN DeStem bij de fabriek op bezoek om meer te weten te komen over wat Isover Nederland doet, de energievraag van de fabriek en de verduurzamingsmaatregelen. 

Gelezen in BN DeStem

Deze Etten-Leurse fabriek tovert glasscherven om in 'watten' die je gasrekening halveren

De Isover-fabriek lijkt wel een toverdoos. Aan de ene kant gaan er zand en glasscherven in, aan de andere kant komen er 'watten' uit die de energierekening van gezinnen kunnen halveren. 

Het is natuurlijk niet echt magie waarmee dit bedrijf jaarlijks tientallen miljoenen kilo’s isolatiemateriaal maakt. Achter de hekken van Isover in Etten-Leur doen techniek en chemie hun werk. Díe veranderen glasscherven en zand in isolatiemateriaal voor gebouwen in vooral de Benelux en Noord-Frankrijk.

Al die glaswolplaten en -rollen leveren in gebouwen grote energiebesparingen op. De keerzijde? Voor de productie zijn eerst gigantische hoeveelheden energie nodig.

Mark Rippens als trotse fabrieksdirecteur bij ISOVER Nederland

Een zwembad vol gesmolten glas

,,Ja, wij zijn inderdaad energie-intensief”, zegt fabrieksdirecteur Mark Rippens. ,,Maar in de gemiddelde levensduur van een gebouw - een jaar of vijftig - bespaar je met isolatie uiteindelijk toch honderd keer meer energie dan er nodig is voor de productie, het transport en het weer afvoeren van onze glaswol.”

Ongeveer de helft van het energieverbruik bij Isover Etten-Leur zit in de enorme glasoven, het kloppend hart van het productieproces. Daar schuilt een bad van gesmolten glas achter verrassend dunne wandjes. Eén meter diep, 72 vierkante meter groot, op zo’n 1200 graden. Zelfs op een paar meter afstand is de hitte goed voelbaar.

De oven smelt zand en gerecycled glas om tot een loeihete ‘glassoep’. Even verderop draaien machines daar flinterdunne vezels van. Die vormen weer de basis voor het eindproduct: platen en rollen isolerende glaswol.
 

Isover Etten-Leur

Isolatiefabrikant Isover is een dochter van het Franse Saint-Gobain, een Franse multinational met ruim 170.000 werknemers in 70 landen.

'Saint-Gobain Isover' is de bedrijfstak die glaswolisolatie produceert. De fabriek in Etten-Leur is één van de ongeveer 50 productielocaties: je vindt Isover-fabrieken van Argentinië tot Zuid-Afrika.

Isover Etten-Leur 'deelt' deze locatie met Adfors, ook een Saint-Gobain-dochter. Dat bedrijf maakt glasvlies, een dun weefsel van glasvezel. Hoewel Isover en Adfors in Etten-Leur nauw verweven zijn, gaat het artikel op deze pagina alleen over Isover.

Moederbedrijf Saint-Gobain heeft eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wil het bedrijf dat de CO2-uitstoot op alle productielocaties in 2030 minstens 33 procent lager is dan in 2017. In 2050 wil Saint-Gobain klimaatneutraal zijn.

In één keer vijfduizend auto’s van de weg

Deze glasoven staat 24 uur per dag, zeven dagen per week aan. Hoeveel energie dat precies kost wil Rippens niet delen. Wel dat er concrete plannen zijn om dat energieverbruik stevig terug te schroeven.

In 2024 vervangt Isover de huidige gasoven namelijk door een hybride opvolger. Rippens verwacht na deze aanpassing veel minder CO2 uit te stoten: het gaat ongeveer om het jaarverbruik van vijfduizend benzineauto’s. En ook de uitstoot van stikstof gaat met die nieuwe oven fors omlaag. Geen overbodige luxe, want Isover staat nu nog in de top 100 van grootste stikstofuitstoters in Nederland.

Mooie duurzame vooruitzichten dus, al komen we nu wel bij een enorme ‘maar’. Voor die nieuwe oven heeft Isover een stabiele toevoer van (veel) meer elektriciteit nodig. En het is nog niet zeker dat die er komt. De locatie in Etten-Leur heeft de benodigde uitbreiding van haar netaansluiting in 2020 al aangevraagd én betaald, maar kreeg eind 2022 bericht dat er nu geen capaciteit voor is op het elektriciteitsnet.

We maken ons grote zorgen over het gebrek aan netcapaci­teit. Zonder die stroom kunnen wij niet verduurza­men

Rippens schreef eind februari een brandbrief aan de provincie: zonder extra stroom haalt Isover zijn duurzaamheidsdoelen niet.

Maar Isover zal echt moeten wachten tot netbeheerder TenneT weet of er ruimte op het net komt, liet de provincie weten. Dat zal waarschijnlijk in juni zijn. Rippens: ,,We maken ons grote zorgen over dat gebrek aan netcapaciteit. Zonder die stroom kunnen wij niet verduurzamen - en dat geldt voor veel meer bedrijven.”

Duurzame klappers

Niet dat Isover dan stil blijft zitten. De afgelopen jaren zette de isolatiefabrikant al meer stappen om groener te werken: van verpakkingen die je beter kunt recyclen tot een lagere ammoniakuitstoot door ander bindmiddel.

De grootste klapper kwam uit het opvoeren van de hoeveelheid gerecycled glas in het proces, zegt Rippens. ,,In de jaren zestig begonnen we in Etten-Leur met alléén nieuw glas. Nu bestaan onze vezels voor 70 procent uit gerecycled glas. Daardoor stoten we ook minder uit.”

Bron: BN DeStem