Hero Image
Thermische isolatie met glaswol bespaart veel energie
Thermisch isoleren
4 min

De voordelen van goed isoleren

Een goede thermische en akoestische isolatie van een huis of gebouw biedt veel voordelen, zoals een lager energieverbruik en meer comfort. De producten van Isover hebben uitstekende thermische, akoestische en brandveilige eigenschappen om dergelijke resultaten te behalen.

Besparen, comfort en milieubewust

Een lage energierekening

Er kan flink op de energierekening worden bespaard. Met isolatie wordt warme (of koude) lucht veel langer vastgehouden. Zo is er minder energie nodig om een gebouw de gewenste temperatuur te laten behouden. De regel hierbij is: hoe dikker de isolatie, hoe beter de bescherming tegen warme of koude buitentemperaturen. Zo blijft de warmte buiten in de zomer én binnen in de winter.

 

Optimaal comfort

Geïsoleerde woningen en gebouwen hebben een behaaglijk binnenklimaat, omdat muren, vloeren en dak aangenaam warm aanvoelen. En in de zomer blijft het binnen langer koel doordat de buitenwarmte langer wordt tegengehouden. De bewoners en gebruikers van een gebouw kunnen zo genieten van optimaal comfort.

 

Geen vocht of schimmel meer

Door een gebouw goed te isoleren stijgt de binnentemperatuur van muren, daken en vloeren, waardoor vocht- en schimmelproblemen worden vermeden. Naast het toepassen van de juiste isolatie, is het luchtdicht maken van naden en kieren hierbij minstens net zo belangrijk. Ongecontroleerde ventilatie via luchtlekken in de gebouwschil en isolatie veroorzaken energieverlies, condensatieproblemen en ongezonde neveneffecten. Bovendien heeft het een negatief effect op het energielabel.

Door het specifieke productieproces van glaswol zijn de Isover producten blijvend waterafstotend. Isover producten zijn niet hygroscopisch en niet capillair, wat betekent dat ze geen vocht vasthouden en dit niet opzuigen. De producten zijn daarnaast volledig dampdoorlatend, zodat geen condensatie in het materiaal optreedt.

 

Positieve bijdrage aan de bescherming van het milieu

Door een woning of gebouw goed te isoleren, verbruikt het minder fossiele brandstoffen en worden er daardoor minder schadelijke afvalstoffen uitgestoten, zoals CO2. Een goed geïsoleerd gebouw draagt daarmee bij aan een vermindering van de opwarming van de aarde.

 

Een goede akoestiek als bescherming

Onze samenleving wordt steeds rumoeriger en meer dicht bevolkt. Hierdoor stijgt de kans op geluidsoverlast ook. Het is alom bekend dat bescherming tegen geluidshinder een positief effect heeft op onze mentale en fysieke gesteldheid. Want geluidsoverlast zorgt ervoor dat we ons minder kunnen ontspannen, maar veroorzaakt ook stress en is daardoor een serieuze bedreiging voor onze gezondheid.

Waarom biedt glaswol van Isover goede thermische en akoestische eigenschappen?

Isover glaswol bestaat uit lange, dunne glaswolvezels. Samengevoegd in deken- of plaatvorm hebben de Isover glaswolproducten uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Tussen de vezels wordt namelijk een maximum aan stilstaande lucht vastgehouden. Deze stilstaande lucht zorgt voor het warmte-isolerende vermogen. Omdat glaswol is gevuld met lucht en niet met een drijfgas, zal de isolatiewaarde in de loop der jaren niet veranderen. Isover glaswolproducten hebben een lage warmtegeleidingcoëfficiënt (lambdawaarde of λ-waarde genoemd) en daardoor een hoge isolatiewaarde (Rdeclared). Met Isover glaswol kunnen daardoor hoge Rc-waarden worden gerealiseerd.

Dezelfde open vezelstructuur zorgt ook voor uitstekende akoestische-isolatie. Het is namelijk in staat geluidsgolven in zich op te nemen. Om met een massieve wand een hogere geluidsisolatie te realiseren, is een veel dikkere wand nodig. Dit is vaak niet wenselijk, omdat dit ruimte kostbare ruimte in beslag neemt en om een sterkere en vaak duurdere fundering vraagt. Door de isoleren met lichtgewicht wandsystemen, zoals een Metal Stud wand van Gyproc, gevuld met een isolatie van glaswol voorkom je deze problemen. Bij dit systeem maakt men gebruik van het massa-veer-massa principe.

Bij het massa-veer-massa principe gaat men uit van twee massa’s die van elkaar gescheiden worden door een ‘verende’ isolatielaag.

Zo werkt het massa-veer-massa principe

Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste laag aan (gipskarton) en brengt deze aan het trillen. De soepele verbinding (glaswolisolatie) tussen de beide lagen vangt die trillingen op en fungeert als een schokdemper. Sterk verzwakt wordt het geluid vervolgens doorgegeven aan de tweede massa (gipskarton).

Massa veer massa

Producten en oplossingen

Isover innoveert voortdurend om haar producten zo energie-efficiënt mogelijk te maken. De juiste isolatie-oplossingen voor uw project vindt u in twee handige tools: de Isover Selector en Isover Termical.

Isover Selector

Voorkom warmte- en energieverlies, verbeter de geluidsisolatie en bespaar op stookkosten. Door te filteren op toepassing vindt u een bouwdeel met advies, bouwplan, benodigdheden en tips.

Isover Termical

Met de handige rekentool Isover Termical maakt u zelf thermische isolatieberekeningen voor gevels, daken en vloeren en bent u verzekerd van een juiste oplossing voor uw project.

Advies nodig of heeft u een vraag?

Het Isover team en de adviseurs van de Isover Helpdesk staan voor u klaar.