Hero Image
Spouwchek-app vraag nu aan
BENG
Bouwbesluit

Spouwcheck-app voor Wet kwaliteitsborging

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt vanaf 2023 in werking. Volgens deze nieuwe wet zullen bouwers moeten aantonen dat het bouwwerk aan de regelgeving voldoet, zowel op papier als in de praktijk. De nadruk ligt bij deze nieuwe wetgeving op de borging van de kwaliteit van het opgeleverde bouwwerk.

Waarom een spouwcheck?

Met een berekend maximum aan energiebehoefte is goede bouwkwaliteit van groot belang voor toekomstige bewoners. Het heeft direct invloed op hun energierekening én de mate van comfort. De consument wordt steeds slimmer en mondiger en veel opdrachtgevers die een huis laten bouwen, kijken dan ook mee tijdens de bouwwerkzaamheden.

Is het huis eenmaal opgeleverd, dan is het helemaal niet zo moeilijk meer om thermografische foto's te maken. Door een thermografische foto van de spouwmuur te maken, kan eenvoudig worden vastgesteld wat de kwaliteit is van de aangebrachte isolatie. Op de plaatsen waar de warmte door het binnenspouwblad heen kan, zijn de temperatuurverschillen goed zichtbaar. Op de foto is dan duidelijk te zien waar de thermische lekken zich bevinden. Wat is dan het gevolg? Zijn thermische lekken acceptabel? En wat is dan precies acceptabel? In het ergste geval kan de opdrachtgever eisen om de spouwmuur af te breken en opnieuw op te bouwen.

Dat steeds meer aandacht noodzakelijk is voor bouwkwaliteit blijkt ook gezien de Wet Kwaliteitsborging. Deze toekomstige regelgeving zal moeten toezien dat de energiebehoefte van een gebouw die berekend is, ook wordt behaald.

Kwaliteit borgen

Spouwmuurisolatie is bij oplevering van een bouwwerk onzichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Juist niet, want herstellen kost veel tijd en geld. Om bouwers te helpen kwaliteit te garanderen én te documenteren heeft ISOVER een speciale app ontwikkeld: de Spouwcheck-app. Een handige tool voor opdrachtgevers, aannemers, architecten en kwaliteitsborgers om de kwaliteit van het bouwproces te garanderen.

Aan de hand van geüploade verwerkingsfoto's krijgt de aannemer via de app binnen 24 uur feedback op de kwaliteit van ISOVER specialisten. Pas als aan alle aandachtspunten is voldaan, wordt het isolatiewerk goedgekeurd en kan de aannemer een rapport genereren voor het gebouwdossier.

Binnen 24 uur

Met de Spouwcheck-app van ISOVER heeft u binnen 24 uur feedback op de kwaliteit door onze specialisten.

Wet kwaliteitsborging & ISOVER Spouwcheck-app in 3 minuten