Isolatie van een spouwmuur met inblaaswol

bestaande bouw

Een niet-geïsoleerde spouwmuur kunt u laten na-isoleren met Isover Insulsafe Cavity. Deze inblaaswol bestaat uit glaswolvlokken en is geschikt voor het thermisch isoleren van bestaande, niet-geïsoleerde spouwmuren. Isover Insulsafe Cavity kan alleen worden aangebracht door gecertificeerde...

Een niet-geïsoleerde spouwmuur kunt u laten na-isoleren met Isover Insulsafe Cavity. Deze inblaaswol bestaat uit glaswolvlokken en is geschikt voor het thermisch isoleren van bestaande, niet-geïsoleerde spouwmuren. Isover Insulsafe Cavity kan alleen worden aangebracht door gecertificeerde na-isolatiebedrijven.

In een niet-geïsoleerd huis verdwijnt ruim 20% van de warmte via de gevel. Een belangrijke stap naar een energiezuinigere woning is dan ook het isoleren van de gevel. Dit is heel eenvoudig met Isover Insulsafe Cavity. Deze glaswolvlokken worden eenvoudig via de metselvoegen van de buitenmuur de lege spouw in geblazen. 

Door de goede isolatiewaarde kan er flink bespaard worden op de energierekening. Bovendien voelt het huis zonder koude muren comfortabeler aan en vermindert een geïsoleerde gevel geluidshinder van buitenaf. De ingreep zelf is zeer eenvoudig en veroorzaakt weinig overlast. Na-isolatie van de spouwmuur is ook nog eens één van de meest rendabele energiebesparende maatregelen. Door de lage investering ligt de terugverdientijd op minder dan 5 jaar.

Voordelen

Een goed geïsoleerde spouwmuur zorgt ervoor dat de warmte binnen en de kou buiten blijft. Het resultaat is een verlaging van het energieverbruik en meer comfort in huis. Bovendien levert het isoleren van een spouwmuur een beter energielabel op waardoor de waarde van een woning stijgt.

Omschrijving

Het na-isoleren van een spouwmuur kan alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Zij beginnen met het boren van gaten in het voegwerk tussen de bakstenen in een regelmatig patroon over de gehele buitenmuur. Met speciale apparatuur blazen zij vervolgens de inblaaswol in de spouw. De machine is zo ingesteld dat deze automatisch afslaat zodra de ideale vullingsgraad van de isolatie is bereikt. Zo bent u verzekerd van een goede isolatiewaarde.

Na het aanbrengen maken ze de gaten in het voegwerk weer dicht in de kleur en structuur die zo veel mogelijk lijkt op de oorspronkelijke voeg. Na de isolatiewerkzaamheden is hiervan niets of vrijwel niets meer te zien. Het uiterlijk van uw buitenmuur verandert dus niet.

Technische specificaties

De isolatiewaarde is afhankelijk van de spouwbreedte. Hoe breder de spouw, hoe meer isolatie erin aangebracht kan worden en hoe beter het isoleert. Onderstaande tabel toont de Rc-waarde per spouwruimte. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie en hoe hoger de energiebesparing.

Spouwruimte in mm

Rc-waarde in m2.K/W*
40 1,3
50 1,5
60 1,8
70 2,0
80 2,2
90 2,5
100 2,7

* De aangegeven Rc-waarden zijn gebaseerd op een forfaitaire gevelconstructie (Rad = 0,36 m2.K/W) volgens formule I.2 van NTA 8800 in combinatie met een over de volledige breedte gevulde spouw (=isolatiedikte) met Isover Insulsafe Cavity. Conform richtlijnen van BCRG (§ 3.2.2) zijn hierbij 5 verzinkt stalen spouwankers (λ=50 W/(mK)) met diameter 5 mm in rekening gebracht. Conform het bouwbesluit zijn de Rc-waarden op 1 decimaal afgerond.

Gecertificeerde verwerkers van Isover Insulsafe Cavity

Het na-isoleren van spouwmuren is geen doe-het-zelf klus. Dit moet gebeuren door gecertificeerde verwerkers. De verkoop van onze Isover Insulsafe Cavity aan deze bedrijven verloopt via ons zusterbedrijf Saint-Gobain Solutions. Kijk daarom op hun website voor de meest actuele lijst met isolatiebedrijven die werken met Isover Insulsafe Cavity.

Termical is het rekenprogramma van ISOVER om geavanceerde Rc-berekeningen te maken

Isover Termical

Maak zelf uw thermische isolatieberekening