Hero Image
Verduurzamen van de woningmarkt door goed te isoleren
5 min

Isolatie zorgt voor comfort en minder energieverbruik

“Binnen ISOVER zijn we al lang bezig met verduurzamen. Naast alle initiatieven die we hebben voor onze productielocatie, houden we ons ook bezig met het optimaliseren van onze supply chain processen.” Marco Bosman begon 25 jaar geleden bij ISOVER als adviseur op de verkoopbinnendienst. Nu werkt hij als supply chain and renewable resource manager in de fabriek en focust zich op het verduurzamen van alle logistieke processen binnen onze organisatie.

Marco Bosman

“25 jaar geleden ben ik in Capelle aan de IJssel begonnen op de verkoopbinnendienst. Sindsdien heb ik in onze fabriek in Etten-Leur verschillende supply chain and management functies gehad tot de functie waar ik nu zit. Dat vind ik wel het mooie van werken bij zo’n groot bedrijf als Saint-Gobain. Je kunt jezelf binnen de organisatie steeds verder ontwikkelen.”

In jouw functie ligt een grote focus op verduurzamen. Wat kun je daarover vertellen en waar ben je trots op?
“Vanuit Etten-Leur produceren en leveren we onze glaswolisolatieproducten aan onze klanten in de Benelux en aan onze zusterbedrijven in de regio. Het is mooi dat je langs een bouwplaats rijdt en je het opvallende geel van onze glaswol dat wordt toegepast in huizen en andere gebouwen ziet. Onze producten zorgen, naast comfort, ook voor een laag energieverbruik. Daarmee draagt het bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Onze producten hebben dus al een duurzaam karakter, daarnaast hebben we al lange tijd een focus op verduurzamen binnen onze interne processen. Glaswol kun je goed comprimeren, daar zijn we dan ook volop mee bezig. Op die manier kunnen we meer producten op één pallet verpakken en zoveel mogelijk materiaal in één vrachtwagen laden. Hierdoor neemt het gebruik van verpakkingsmaterialen en het aantal transportbewegingen af, zowel bij ons op de fabriek als in het transport naar en bij onze klanten op de bouwplaats. Dus door de glaswol te comprimeren en zoveel mogelijk vierkante meters producten op een pallet te zetten, reduceren we de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het transport. Daarnaast optimaliseren we doorlopend de vullingsgraad van onze vrachtwagens en houden we ons bezig met de routeoptimalisatie van onze transporten. Om ook op die manier minder kilometers te moeten rijden om onze klanten te kunnen beleveren.”

“We werken volgens de World Class Manufacturing methodiek om onze interne processen zo efficiënt en lean mogelijk in te richten, om verspilling tot het minimum te beperken. Zo kijken we naar de efficiëntie van ons productieproces, voorraden en interne logistiek. In de fabriek verminderen we de rijafstanden van onze heftrucks, we beperken het gebruik van de heftrucks en gaan waar mogelijk over tot elektrische heftrucks. Naast alle procesverbeteringen in de fabriek kijken we ook naar hoe we onze mensen het meest efficiënt kunnen inzetten.”

“We verbeteren onze services steeds om toegevoegde waarde te blijven leveren aan onze klanten. Vorig jaar zijn we gestart met het gebruik van transparante verpakkingen voor ons spouwassortiment. Deze verpakkingen met minimale opdruk kunnen na inzameling gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen om daarmee weer nieuwe transparante verpakkingen te maken.

Waar werk je nu aan om bij te dragen aan verduurzamen binnen Saint-Gobain?
“Voor ISOVER zijn we bezig met het uitbreiden van onze recyclingservices. Het recyclen van snijafval wat voorkomt uit het productieproces in de fabriek is iets wat we al lang doen. Net zoals het recyclen van schoon glaswolrestmateriaal dat overblijft op de bouwplaats. De uitbreiding op onze recycleservices is dat we materiaal dat vrijkomt uit renovatie- en sloopprojecten weer als grondstof kunnen gebruiken om nieuwe glaswolproducten van te maken. Dat is op zichzelf een hele mooie circulaire flow, isolatieafval bestaat in onze ogen niet. Daarnaast willen we onze palletretourservice verder uitbreiden, zodat we onze pallets vaker kunnen inzetten en op die manier zo min mogelijk hout gebruiken voor het vervoeren van onze producten.”

Wat doe je zelf in het dagelijks leven op het gebied van verduurzamen?
“Als je veel bezig bent met verduurzamen op je werk, dan neem je dat ook mee naar huis. Voor mij hoort het goed scheiden van afval en inleveren via de daarvoor opgezette kanalen daarbij. Het is bijzonder om te zien hoe weinig afval er dan eigenlijk overblijft voor de reststroom. Ook op het gebied van energie ben ik alert op het dagelijks verbruik, zeker met de huidige energiecrisis. Niet onnodig het licht aan laten staan, apparaten die op stand-by staan uitzetten, het installeren van zonnepanelen en elektrisch rijden zijn daar enkele voorbeelden van. Ik merk dat nu we meer gewend zijn aan werken op afstand, digitaal vergaderen ook veel mogelijkheden geeft. Hierdoor kunnen meer overleggen digitaal plaatsvinden, waardoor er minder gereden wordt. Zeker voor internationale meetings, is dat een behoorlijke besparing voor het milieu. Dit draagt allemaal bij aan wat we binnen Saint-Gobain uitdragen; Making The World A Better Home.” •

Publicatie: 28 september 2022.