Hero Image
Wat is het meest milieuvriendelijke en duurzame isolatiemateriaal?
Alles over isoleren
Duurzaamheid
2 min

Wat is het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal?

Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen om het energiezuiniger maken van gebouwen, maar óók om het toepassen van duurzame bouwproducten. Belangrijk daarbij is dat materiaalkeuzes altijd worden gemaakt op basis van objectieve, meetbare criteria. Wat 'groen' lijkt, is namelijk niet altijd 'groen'.

NIBE rekent milieuvriendelijkheid uit tot op de cent

NIBE heeft vrijwel alle spouwisolatiematerialen in de Nederlandse markt geclassificeerd in volgorde van milieukosten. Glaswol bewijst zich in deze berekeningen als het meest milieuvriendelijke materiaal voor in de spouw (klasse 1a).

 

NIBE milieuvriendelijk isolatiemateriaal onderzoek

 

NIBE is een onafhankelijk en gerenommeerd instituut dat al sinds 1992 de milieu- en gezondheidseffecten van bouwmaterialen onderzoekt. Dit gebeurt door elk aspect uit de 'life cycle' van een product mee te wegen. NIBE stelt alle gegevens via een online database ter beschikking aan abonneehouders. Meer informatie is te vinden op www.nibe.org/nl.

Levenscyclus

De materiaalkeuze moeten we dus baseren op de gehele levenscyclus van een product. Een levenscyclusanalyse (LCA) geeft per product aan wat de impact is op het milieu, rekening houdend met de invloed tijdens de gehele levenscyclus van de bouw. Van het winnen van de ruwe grondstoffen tot duurzame sloop en recycling.

NIBE

 

Klasse 1A

Glaswol valt voor zowel de spouw als het hellende dak in de klasse van het meest milieuvriendelijke materiaal.

De klasse van glaswol

Glaswol is officieel het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor de spouw. Dit is vastgesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Een prestatie die belangrijker is dan ooit. Sinds 1 januari 2013 stelt het Bouwbesluit namelijk het maken van milieuprestatieberekeningen verplicht bij het aanvragen van een bouwvergunning. Met ISOVER spouwmuurisolatie bent u alvast verzekerd van de best mogelijke milieuprestaties.

Milieuprestatieberekeningen

Het Bouwbesluit stelt het maken van milieuprestatieberekeningen conform de Bepalingsmethode Milieuprestatie (incl. de Nationale Milieudatabase) verplicht bij het aanvragen van een bouwvergunning. Met ISOVER isolatie bent u alvast verzekerd van de best mogelijke milieuprestaties.