Hero Image
BENG en isoleren
BENG
2 min

Vragen over BENG vanuit de markt

Vanaf het moment dat de BENG wetgeving inging werden er diverse vragen gesteld vanuit de markt. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen, waarvan het antwoord ook voor u relevant kan zijn.

Waarom is de Rc-waarde in het dak hoger dan in de gevel?

Vaak wordt gedacht dat de gevel de grootste isolatieoppervlakte heeft, maar door de raampartijen is de hoeveelheid isolatie in de gevel ongeveer de helft van de hoeveelheid in het dak. Een grotere oppervlakte betekent (uiteraard) meer kans op verlies van warmte en daarom wordt het dak beter geïsoleerd dan welke oppervlakte ook.

ISOVER oplossing: Om de benodigde Rc 6,3 te halen, kan worden gekozen voor ISOVER Systemroll 1000 in 240 mm, Systemroll 700 in 260 mm of Systemroll 400 in 270 mm.

Waarom is het belangrijk dat de isolatie goed wordt aangebracht?

Naden en kieren rondom een kozijn hebben een grote impact op de energetische prestatie van de gevel. Wist u dat een naad van slechts 2 mm rondom een kozijn, de Rc-waarde al met maar liefst 36% verminderd? Maar wat een veel grotere impact heeft, en in de praktijk met sommige soorten isolatie moeilijk te voorkomen is, is een luchtspouw tussen de isolatieplaat en het binnenspouwblad.

Onder andere lijmbaarden van kalkzandsteenblokken, vloeren die uitsteken, of kozijnankers kunnen ervoor zorgen dat er een luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en het binnenspouwblad. En een ruimte van slechts 5 mm, zorgt er al voor dat de Rc-waarde halveert.

ISOVER oplossing: Wilt u meer weten over het juist verwerken van de isolatie? Download het whitepaper of neem via het formulier onderaan deze pagina contact met ons op voor een Toolbox meeting.

Ik heb een project waar ik moet voldoen aan BENG; waar begin ik?

Omdat de BENG rekenmethodiek anders is dan we in het verleden gewend waren, vraagt het om een andere manier van ontwerpen. Aan de tekentafel moet veel meer moeten worden nagedacht over bijvoorbeeld de oriëntatie van de woning, de luchtdichtheid en het type glas. Maar hoe zit het met de Rc-waarde en zijn de details op de juiste manier ingevoerd? Door goed te kijken naar de BENG berekening, kan veel geld worden bespaard, en wordt de woning duurzamer.

ISOVER oplossing: Wilt u weten waar u op moet letten en hoe er geld kan worden bespaard? Vraag het onze gecertificeerde BENG adviseurs via onderstaand formulier. Zij kijken graag met u mee.

Contact
Ik stel deze vraag als
Wil je de Isover nieuwsbrief ontvangen?
Hoe werk het uitschrijven van de nieuwsbrief
U kunt zich altijd uitschrijven door in de nieuwsbrief op uitschrijven te klikken. U bent direct van de mailinglijst verwijderd.
Met de nieuwsbrief Isover Nieuws ben je op de hoogte van ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving, Isover innovaties en hulpmiddelen die uw vak nét iets gemakkelijker maken. Isover Nieuws verschijnt ±4x per jaar.
Ik ga ermee akkoord dat Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain Construction Products B.V. de door mij verstrekte gegevens verwerkt en gebruikt om mijn vraag en/of opmerking te beantwoorden. Ik kan mijn toestemming op elk moment intrekken zoals beschreven in het Privacybeleid.
CAPTCHA