Hero Image
Duurzaamheid en BENG - ISOVER Nederland
BENG
3 min

Van BENG naar ENG in 2050

Goed voorbereid zijn op de toekomst, daar is iedereen in de bouw mee bezig. In 2050 moet de Nederlandse economie circulair zijn. Dat houdt onder andere in dat het materiaal dat vrijkomt bij sloop, hergebruikt moet worden. Afval is dé nieuwe grondstof. Daarom moet vanaf nu al in het ontwerp van een gebouw of woning de juiste materiaalkeuze worden gemaakt.

Van BENG naar ENG

Grondstoffen, Productie, Gebruik, Recycling

Als tweede moeten in 2050 alle gebouwen en woningen energieneutraal zijn. Er zal dus nog een stap moeten worden gemaakt van BENG naar ENG (EnergieNeutrale Gebouwen). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is die stap nu al vrij eenvoudig te maken. Het gaat er namelijk om dat in de ontwerpfase goed wordt gekeken naar de aspecten die invloed hebben op de BENG 1 uitkomst, zodat de energieopwekking uit BENG 3 optimaal gebruikt wordt.

In de ontwerpfase wordt er gekeken of de verschillende (nieuwe) maatregelen, daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Zorgt de gekozen maatregel tijdens de gemiddelde levensduur van 75 jaar voor meer CO2 besparing dan dat het aan extra CO2 heeft gekost? Die vraag wordt nu inzichtelijk met behulp van de ISOVER BENGwijzer. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van bepaalde installaties, maar ook aan bouwkundige aspecten zoals beglazing, kierdichting en Rc-waarden.

MilieuPrestatie Gebouwen

Sinds het Bouwbesluit van 2012 is de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) verplicht bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor woningen en kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m². Deze berekeningsmethode maakt de milieubelasting van de toegepaste bouwmaterialen inzichtelijk. De milieubelasting van een bouwmateriaal wordt namelijk weergegeven in één schaduwprijs. Dit zijn de fictieve kosten die gemaakt zouden moeten worden om de milieueffecten van het bouwmateriaal weer ongedaan te maken. Deze kosten worden bepaald aan de hand van LevensCyclusAnalyses (LCA's) van de producten. Bij de milieuprestatieberekening voor een gebouw worden de kosten van alle bouwmaterialen bij elkaar opgeteld en gedeeld door de levensduur en de oppervlakte van het gebouw. Zo ontstaat er één kengetal voor de milieubelasting van een gebouw.

Nibe, Experts in sustainability

Sinds januari 2018 mag dit getal volgens het aangepaste Bouwbesluit maximaal 1,00 bedragen (1,00 per jaar per m² vloeroppervlakte). Sinds 1 juli 2021 is de norm voor milieuprestatie aangescherpt van 1,0 naar 0,8.

Wilt u meer weten over thema's als duurzaamheid of energieneutraal bouwen? Onze Technical Engineers nemen graag contact met u op. Geen tijd voor een afspraak? Laat u dan informeren door de ISOVER BENGwijzer. Deze tool maakt voor u inzichtelijk hoe duurzaam bepaalde maatregelen daadwerkelijk zijn. Wat heel duurzaam lijkt, is namelijk helaas lang niet altijd goed voor ons milieu.

Laat u adviseren

Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving heeft invloed op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de technisch adviseurs van ISOVER u graag uit.

Benieuwd wat ISOVER voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!

Ik stel deze vraag als
Wil je de Isover nieuwsbrief ontvangen?
Hoe werk het uitschrijven van de nieuwsbrief
U kunt zich altijd uitschrijven door in de nieuwsbrief op uitschrijven te klikken. U bent direct van de mailinglijst verwijderd.
Met de nieuwsbrief Isover Nieuws ben je op de hoogte van ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving, Isover innovaties en hulpmiddelen die uw vak nét iets gemakkelijker maken. Isover Nieuws verschijnt ±4x per jaar.
Ik ga ermee akkoord dat Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain Construction Products B.V. de door mij verstrekte gegevens verwerkt en gebruikt om mijn vraag en/of opmerking te beantwoorden. Ik kan mijn toestemming op elk moment intrekken zoals beschreven in het Privacybeleid.
CAPTCHA