Hero Image
Schuindak isoleren met glaswol voor een goede aansluiting en optimale isolatiewaarden
Alles over isoleren
Energie besparen & subsidies
8 min

Top 3 isolatieklussen

In een niet geïsoleerd huis verdwijnt 30% van de warmte via het dak. Via de muren gaat daarnaast nog zo’n 20% van de energie verloren en via de vloer 10%. Het na-isoleren van uw huis levert dus al snel een flinke energiebesparing op. Door de lagere energierekening verdient u de investering in isolatie snel weer terug.

30%

Een niet geïsoleerd huis verliest 30% van de warmte via het dak.

Waarom isoleren?

Energiebesparing

Door te isoleren bespaart u energie. Doordat de warmte zo lang mogelijk in huis wordt vastgehouden bespaart u op de stookkosten. Een goed geïsoleerd huis bespaart honderden euro's per jaar. De investering van bijvoorbeeld dakisolatie verdient u zo in enkele jaren terug.

 

Waarde

Isoleren zorgt voor een energiezuiniger huis. Dit ziet u terug in het energielabel. Als huiseigenaren moet u een energielabel overhandigen als u uw huis gaat verkopen of verhuren. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het huis is. Met de huidige, hoge energieprijzen kan de energiezuinigheid van een huis een groot verschil maken in de maandelijkse lasten. Voor een koper of huurder is het dus interessant om te weten welk label een huis heeft. Een huis kan vallen in energieklasse A tot en met G: een huis dat in klasse A valt, gebruikt veel minder energie voor verwarming en koeling dan een huis in klasse G. Zeer energiezuinige huizen (veelal nieuwbouw) vallen in de klassen A+ t/m A++++.

 

Wooncomfort

Huizen worden comfortabeler doordat muren, vloeren en het dak minder koud aanvoelen en in de zomer blijft een goed geïsoleerd huis koeler. Daarnaast beperkt goede isolatie geluidsoverlast. Denk aan geluid van buiten, van uw buren of van uw gamende kind.

 

Geen vocht en schimmel meer

Door uw huis goed te isoleren stijgt de binnentemperatuur van uw gevel, dak en vloer. Hierdoor kunnen vocht- en schimmelproblemen worden voorkomen. Zorg wel voor voldoende ventilatie!

 

Beter voor het milieu

Isoleren verlaagt het energieverbruik. U bespaart hiermee schaarse brandstoffen en draagt bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Rd-waarde vs. Rc-waarde

De belangrijkste reden om een huis te isoleren is om zo min mogelijk warmte te verliezen. Dit wordt ook wel thermisch isoleren genoemd. Glaswol isolatie houdt warmte lang vast door de stilstaande lucht tussen de glaswolvezels. 

De isolatiewaarde van het product wordt weergegeven in een Rd - of Rm - waarde. Deze isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal in combinatie met de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde). U kunt u voorstellen dat metaal een hogere warmtegeleidingscoëfficiënt heeft dan bijvoorbeeld hout.

De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de constructie. Hierbij zijn dus alle onderdelen van een constructie meegenomen. Bij een dak kun je denken aan het dakbeschot, gipsplaten en dakpannen. Bij een spouwmuur, wordt ook de isolatiewaarde van het binnenspouwblad, metselwerk en de luchtspouw meegerekend.

 

Rd-waarde

Bij het thermisch isoleren van een woning is het belangrijk om te weten wat de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal is. Dit is te zien aan de Rd-waarde.

  • Met de Rd-waarde wordt de warmteweerstand van een materiaal aangegeven
  • De Rd-waarde staat aangegeven op de verpakking van isolatiemateriaal

Hoe hoger dit getal is, hoe meer warmte wordt tegengehouden en hoe meer energie u kunt besparen. Om uw huis zo goed mogelijk te isoleren en zo veel mogelijk energie te besparen, kunt u het best direct zo dik mogelijk isoleren.

 

Rc-waarde

De letter R staat voor warmteweerstand. Hierboven wordt gesproken over de Rd-waarde, de warmteweerstand van een materiaal. Van isolatiemateriaal is die waarde erg hoog.

Voor het bepalen van de warmteweerstand van de gehele constructie (Rc-waarde), moeten ook andere materialen en constructiedoorbrekingen worden meegenomen. Een geïsoleerde wand bestaat naast isolatie bijvoorbeeld uit een stenen muur, houten stijlen en gipskartonplaten. De Rd-waarden van deze materialen mogen bij de totale warmteweerstand worden opgeteld. Op sommige plaatsen echter zal de laag doorbroken worden door bijvoorbeeld de houten stijlen. Hier zal de warmte weer sneller naar buiten verdwijnen. Deze nadelige invloeden verlagen de totale Rc-waarde weer.

Uiteindelijk bepaalt de Rc-waarde hoeveel energie u bespaart. En daarbij maakt goede isolatie het grootste verschil.

 

Optellen van de Rd-waarde

Als je twee isolatieplaten met een Rd van 2,16 dubbellaags verwerkt, dan heb je dus een Rd-waarde van 4,32. De isolatiewaarde van de constructie wordt de Rc-waarde genoemd, en kan in sommige gevallen flink verschillen van de Rd-waarde. Let op: verwerk nooit platen of rollen dubbel die een dampremmende laag hebben, zoals aluminium. Dit kan voor vochtproblemen zorgen.

Circulariteit

75%

Glaswol van ISOVER bestaat voor ca. 75% uit gerecycled glas en is ISO 14001 gecertificeerd voor het milieuzorgsysteem.

ISOVER en glaswol

Hoge warmte-isolatie

De producten van ISOVER hebben uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Tussen de vezels wordt namelijk een maximum aan stilstaande lucht vastgehouden. Deze stilstaande lucht zorgt voor het warmte-isolerende vermogen.

 

Onbrandbaar

Een aspect dat nog niet de aandacht krijgt dat het verdient, is brandveiligheid. Brandveiligheid wordt weergegeven in een brandklasse. Daarbij gaat het van brandklasse A tot en met brandklasse F, waarbij A staat voor onbrandbaar en F voor uiterst brandbaar. Voor het veilig na-isoleren van een dak, gevel of vloer is het dus verstandig om te kiezen voor brandklasse A. Omdat bij brand ook rookontwikkeling erg gevaarlijk is, worden producten ook getest op rookontwikkeling. Hierbij geldt; hoe lager het getal hoe veiliger.

ISOVER glaswol is onbrandbaar en verspreidt geen rook. De brandveiligheid van uw huis neemt daarmee toe. Neem geen risico en isoleer met ISOVER. Ook op het gebied van brandveiligheid is ISOVER glaswol een veilige keuze.

ISOVER heeft voor vrijwel al haar producten een A-classificatie volgens EN 13501-1. Dit betekent dat ISOVER glaswol onbrandbaar is en niet bijdraagt aan de verspreiding van brand. Bovendien verspreidt ISOVER glaswol geen giftige rook. Alle ISOVER producten voor de bouw zijn voorzien van een CE-markering. Hiermee toont ISOVER aan dat de producten voldoen aan de Europese eisen op het gebied van bouwmaterialen, waaronder brandgedrag.

 

Circulariteit

Glaswol van ISOVER bestaat voor circa 75% uit gerecycled glas en onze glaswolproducten zijn voor 100% recyclebaar. ISOVER recyclet een fors deel van het productieafval direct in het productieproces. Daarnaast is vanaf 2005 in Etten-Leur een vernieuwde shredderinstallatie in gebruik genomen die het overige afval geschikt maakt voor andere toepassingen. Deze markt heeft zich zodanig ontwikkeld, dat bijna al het overige afval door derden als grond- of hulpstof wordt ingezet. Daardoor werd ons glaswolafval de laatste jaren tot minder dan 1% gereduceerd. Bovendien is onze glaswol ISO 14001 gecertificeerd voor het milieuzorgsysteem. ISOVER glaswol is verder rotvrij, ongevoelig voor vocht en heeft een lange levensduur.

 

Materiaal

Glaswol is niet de enige isolatie die verkocht wordt in de bouwmarkt. Zo wordt ook steenwol en EPS (Polystyreen) verkocht. Er zijn grote verschillen tussen isolatiematerialen. Bijvoorbeeld de flexibiliteit van glaswol ten opzichte van steenwol, wat de montage een stuk makkelijker maakt. Maar ook op het gebied van brand en akoestiek verschillen de producten. Zo heeft glaswol brandklasse A1 en absorbeert het geluid, terwijl EPS brandklasse F heeft en het geluid niet kan absorberen. Een materiaal kan dus een grote invloed hebben op veiligheid en comfort van de woning.

 

Verwerking

ISOVER glaswol biedt een aantal voordelen waardoor de pakken eenvoudig te vervoeren en verwerken zijn. De glaswol is licht in gewicht, flexibel, veerkrachtig en vormvast. Door de flexibiliteit worden oneffenheden in een constructie eenvoudig opgevangen. Op deze manier kunnen er geen valse luchtstromingen ontstaan die de isolatiewaarde van een constructie negatief kunnen beïnvloeden. Door de flexibiliteit kunnen ook leidingen e.d. eenvoudig worden weggewerkt.

ISOVER glaswol laat zich daarnaast simpel op maat snijden en is door haar lichte gewicht ook prettig te verwerken. Onderzoek wijst bovendien uit dat het afvalpercentage bij de verwerking van ISOVER glaswol vrijwel nihil is. Omdat het materiaal praktisch onbreekbaar is, kunnen reststukken vrijwel overal worden hergebruikt.

 

Licht in gewicht

Door het lichte gewicht is een pak ISOVER glaswol makkelijk te tillen en mee te nemen. Een bijkomend voordeel is dat het het scheelt in brandstofverbruik en daarmee transportkosten, omdat andere materialen voor dezelfde oppervlakte meer ruimte in beslag nemen.

 

Kleine verpakking

ISOVER glaswol kan bovendien flink ineen gedrukt worden. De rollen zijn daarom klein van formaat en passen zonder probleem in uw auto. Eenmaal thuis krijgen de rollen na het uitpakken hun oorspronkelijke dikte terug.

 

Gecomprimeerde pakketten

Door de veerkrachtigheid en het lichte gewicht van glaswol kunnen de ISOVER producten gecomprimeerd worden verpakt. Hierdoor kunnen meer vierkante meters op een pallet worden verpakt, wat logistieke voordelen heeft voor zowel transport als opslag. Omdat er meer vierkante meters in een vrachtwagen passen, hoeven er bovendien minder kilometers te worden gereden en dit is weer beter voor het milieu. Bij het uitpakken van het materiaal komt ISOVER glaswol weer op de oorspronkelijke dikte terug.

 

Veilig te verwerken

Minerale wol (glaswol en steenwol) is een veilig materiaal en levert geen gevaar op voor de gezondheid. Voor een juiste verwerking zijn enkele richtlijnen opgesteld die het comfort tijdens de verwerking verbeteren.

Top 3 klussen om te besparen

Hoe zorgt u voor een lagere energierekening? Waar begint u mee? Is dat met het isoleren van het dak of met het plaatsen van zonnepanelen? En levert dat tegelijkertijd extra comfort in huis op? Het dak isoleren levert vaak het snelst een energiebesparing, zo'n 30%. Het isoleren van de buitenmuren levert ca. 20% energiebesparing op en de vloer 10%. Voor iedere klus hebben we diverse oplossingen beschikbaar, want niet ieder huis is natuurlijk hetzelfde.