Hero Image
BENG
3 min

Kwalitatief bouwen

Het werkveld van de bouw verandert in razend tempo. Er zijn steeds meer woningen nodig én daarnaast veranderen de regels. Naast BENG, is ook de wet Kwaliteitsborging aangenomen. Deze wet geeft de koper van een woning meer garantie dan voorheen. De vastgestelde eisen, moeten in de praktijk daadwerkelijk behaald worden. Een goede bouwkwaliteit valt daarmee niet meer weg te denken uit het gehele bouwproces.

De beste besparing is nog altijd het beperken van de energiebehoefte. Daar komt bouwkwaliteit om de hoek kijken en een energiezuinig gebouw begint met een goede thermische schil. Wat er ook is uitgedacht in de ontwerpfase, de uiteindelijke energieprestatie van de schil valt en staat met de juiste kwaliteit in de uitvoering. Zijn de details goed uitgevoerd? Is er luchtdicht gebouwd? En is de isolatie op de juiste wijze aangebracht? In de wet Kwaliteitsborging is opgenomen dat de aannemer verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de schil gedurende de garantieperiode.

Download het whitepaper Spouw

Verwerking

Vooral de kwaliteit van het aanbrengen van isolatie is belangrijk om wat op papier staat ook daadwerkelijk te behalen. Maar wanneer is isolatie op de juiste wijze aangebracht? Hoeveel invloed heeft bijvoorbeeld een spouw van slechts 5 mm tussen de isolatie en het binnenspouwblad, en welke gevolgen kan dit hebben voor de BENG-uitkomsten? Zo is een kozijnaansluiting op het binnenspouwblad en door het bijbehorende kozijnanker, thermisch gezien een zwakke plek in de constructie. Een naad van 2 mm zal ervoor zorgen dat de Rc-waarde met maar liefst 36% vermindert. Dus ook dit vraagt om de juiste verwerking.

Naad isoleren

Download het whitepaper spouw en lees welke zeven belangrijke verwerkingsaspecten er zijn voor isolatie. Lees daarnaast hoe belangrijk de blijvende intrinsieke eigenschappen zijn van de isolatie. Want als in de praktijk niet waargemaakt wordt wat aan de tekentafel is bedacht, zijn woningen alsnog niet energiezuinig en streeft de bouw het doel tot het minimaliseren van energieverbruik voorbij.