Hero Image
Bereken eenvoudig wat de kosten door van spouwmuur isolatie bij nieuwbouw
Alles over isoleren
2 min

Kostenefficiënt aan de slag met de spouwmuur

'Is een dikkere spouwmuur uiteindelijk niet duurder?', een vraag die vaak gesteld wordt. ISOVER besloot dit goed uit te laten zoeken. Basalt Bouwadvies onderzocht daarom de kosten van verschillende spouwmuren.

Vergelijken

Alle kosten, zowel de meer- als minderkosten, van onderstaande materialen voor een spouwmuur met een Rc van 4,5 m².K/W werden met elkaar vergeleken:

  • Glaswol, ISOVER Multimax 30 Ultra 121 mm
  • Glaswol, ISOVER Multimax 31 Ultra 125 mm
  • Glaswol, ISOVER Mupan Ultra XS 131 mm
  • Glaswol, ISOVER Mupan Plus 150 mm
  • PIR, 100 mm
  • Resolschuim, 84 mm

Uit het onderzoek bleek dat gevels met zachte isolatie uiteindelijk goedkoper zijn dan gevels met harde isolatie. De besparing kan oplopen van € 326 voor een tussenwoning en € 1.163 voor een twee-onder-een-kap woning tot maar liefst € 2.160 voor een vrijstaande woning.

Materiaal- en verwerkingskosten

Waarom is glaswol in een spouwmuur uiteindelijk goedkoper? Het blijkt dat bij een harde isolatieplaat de verwerkingskosten hoger zijn dan bij zachte isolatie. Tevens moeten er voor harde isolatie boorankers worden toegepast, wat een andere verwerking vraagt dan metselspouwankers. Daarentegen zijn gevels met zachte isolatie weer iets dikker, wat meer kosten met zich meebrengt. In het onderzoek van Basalt Bouwadvies zijn daarom alle extra kosten voor fundering, grondwerk, aftimmering van kozijnen, dakelementen, metselwerk etc. meegenomen. Gevels met glaswolisolatie blijken daarmee uiteindelijk goedkoper te zijn dan gevels met harde isolatie.

Als u bijvoorbeeld ISOVER Mupan Ultra XS van 131 mm toepast in de spouwmuren van een vrijstaande woning (Rc 4,5), dan ben u tot wel € 2.160 goedkoper uit dan wanneer u PIR van 100 mm toepast.