Hero Image
Alles over certificering, wet- en regelgeving en isoleren op één plek
Energie besparen & subsidies
3 min

Energielabel voor woningen

Huiseigenaren moeten een energielabel kunnen overhandigen wanneer zij hun huis willen verkopen of verhuren. Zo'n label geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Met de huidige, hoge energieprijzen kan de energiezuinigheid van een huis een groot verschil maken in de maandelijkse lasten. Voor een koper of huurder is het daarom erg interessant om te weten welk label een huis heeft, maar wat zegt zo'n label dan precies?

Laten we beginnen met de verschillende energielabels die er zijn. Een huis kan vallen in energieklasse A tot en met G. Valt het bijvoorbeeld in klasse A dan gebruikt een huis aanzienlijk minder energie voor verwarming en koeling dan een huis in klasse G. Zeer energiezuinige huizen vallen in de klassen A+ of A++. Door de jaren heen kan een energielabel wijzigen door veranderingen aan een woning, in positieve of negatieve zin. Het energielabel is dan ook maximaal 10 jaar geldig.

Energieprestatiecertificaat

Het energielabel, ook energieprestatiecertificaat genoemd, geeft dus aan hoe energiezuinig een huis is. Hierbij wordt gekeken naar de mate van isolatie van dak, muren, ramen en vloeren en naar het energieverbruik van de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie.

Het energielabel geeft bij het energiegebruik aan wat het totale standaard energiegebruik is, uitgesplitst in elektriciteit, gas en/of warmte. Hierdoor kan het energiegebruik van verschillende typen woningen vergeleken worden.

Let op:
De waarden op een energielabel kunnen sterk afwijken van het werkelijke gebruik van elektriciteit, gas en/of warmte. Dit hangt onder meer samen met het aantal personen in een huishouden en het energiegedrag.

Energiebesparing door isoleren

Veel warmte verdwijnt door slecht geïsoleerde daken en gevels. De investering in het isoleren van daken en gevels verdient zich dan ook vaak al binnen vijf jaar terug. Het (zelf) isoleren van een huis is minder moeilijk dan het lijkt en levert de nodige voordelen op.

 

Voordelen

Een energiezuinig huis zorgt voor:

  • Een lagere energierekening
  • Waardestijging van het huis
  • Meer wooncomfort
  • Bescherming van het milieu

 

Maatwerkadvies

Het energielabel geeft een aantal energiebesparende adviezen. Dit zijn standaard adviezen en deze worden niet specifiek voor de woning opgesteld. Een maatwerkadvies geeft daarentegen wel advies op maat. Een dergelijk advies is dan ook uitgebreider dan een energielabel, sluit aan op de gezinssituatie, het gedrag en geeft een raming van de investeringskosten en te behalen besparingen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Energielabel aanvragen

U kunt een energielabel aanvragen bij een gecertificeerde adviseur. Voor meer informatie over het aanvragen kunt u de website van Milieu Centraal gebruiken.

Meer informatie over het energielabel in het algemeen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.