
De invloed van kieren en naden op de Rc-waarde
Hoe goed een geplande thermische schil ook is, het eindresultaat valt of staat met de uitvoeringskwaliteit. Dat de daadwerkelijk uitgevoerde isolatiewerkzaamheden van grote invloed zijn op de uiteindelijke isolatiewaarde blijkt uit het 'Vergelijkend onderzoek thermische prestatie van twee isolatiematerialen' van BDA (2013). Dit laat zien dat als slechts 1% van het geveloppervlak een open naad is, dit de Rc-waarde in de praktijk al met 36% vermindert.
Invloed op de Rc-waarde
Als er te veel kieren en naden in het geïsoleerde oppervlak zijn, komt een geplande Rc van 5,0 in de praktijk uit op minder dan 3,5 m².K/W. Het risico van de eerder genoemde 1% ontstaat al snel bij aansluitingen rondom een kozijn. Door de flexibele ISOVER glaswol op overmaat rondom het kozijn aan te brengen, is dit risico eenvoudig te vermijden. U beperkt hiermee de risico's van kieren en naden zoveel mogelijk.

Hard vs. zacht
ISOVER glaswol vormt zich eenvoudig om onregelmatigheden in de spouw, zodat u dit risico kunt vermijden. Met glaswol kunt u de Rc-waarde van de tekentafel ook in de praktijk garanderen. De keuze voor zachte isolatie in de spouwmuur is dan ook een keuze voor goede bouwkwaliteit.
Hard tegen hard
De bewezen voordelen van zachte isolatie ten opzichte van harde isolatie in de spouw.

ZACHTE ISOLATIE
- Goede lambdawaarde
- Waterafstotend
- Flexibel, voorkomt kieren en naden
- Laagste verwerkingskosten in de spouwmuur
- Niet-brandbaar / Praktisch niet-brandbaar
- Geen krimp en uitzetting
HARDE ISOLATIE
- Betere lambdawaarde
- Waterafstotend
- Hoge drukvastheid
- Niet flexibel, risico op kieren en naden
- Extra verwerkingskosten in de spouwmuur
- Brandbaar tot uiterst brandbaar