
De beste verhouding tussen kosten en duurzaamheid
De wens is om woningen steeds duurzamer te maken en tegelijkertijd ook te kijken naar de betaalbaarheid. Daarom moet worden gezocht naar een optimum. Wat is het juiste pakket aan maatregelen, waarbij deze een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid én de kosten beheersbaar blijven?
De correctiefactor vervalt
Voor de wijziging van EPC naar BENG, waar de NTA 8800 voor is ontwikkeld, is ook gekeken naar de NEN 1068. Hierin wordt omschreven hoe een Rc-waarde moet worden berekend. In de NTA 8800, is de NEN 1068 in een gewijzigde versie opgenomen. De huidige berekeningsmethodiek hanteert een correctiefactor van 5% op de Rc-waarde, wanneer de isolatie onder niet geconditioneerde omstandigheden is aangebracht. Indien de isolatie, zoals bij prefab timmerfabrieken, onder geconditioneerde omstandigheden wordt aangebracht, is de correctiefactor 2%.
In de NTA 8800, vervalt deze correctiefactor. Hierdoor valt de uitkomst van de Rc-berekening dus hoger uit. Een opbouw met een Rc 4,50, wordt dan zonder de 5% correctie, een Rc 4,74. Dit zou inhouden dat met de nieuwe Rc-berekeningsmethode, de thermische prestatie van een gebouwschil afneemt. Er kan immers isolatie worden toegepast met een lagere Rd-waarde om aan de Rc-waarde te voldoen. Daarom zijn de Rc-waarden met ingang van BENG, verhoogd naar Rc 4,7 voor de gevel, Rc 6,3 voor het dak en Rc 3,7 voor de vloer.
Optimale Rc-waarden
Omdat het beleid is om woningen steeds duurzamer te maken en tegelijkertijd ook te kijken naar de betaalbaarheid, moet worden gezocht naar een optimum. Wat is het juiste pakket aan maatregelen, waarbij deze een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid én de kosten beheersbaar blijven? Op basis van een grootschalig onderzoek, heeft DGMR dit voor veel verschillende maatregelen in kaart gebracht. Wat blijkt; als een ISOVER glaswol-oplossing wordt toegepast voor een Rc 5,0 in de gevel en Rc 7,0 voor het dak, leveren de extra maatregelen een positieve bijdrage aan CO2-besparing zonder de woning onnodig duur te maken.

Maatregelen zoals het verder verhogen van de Rc-waarde in de gevel, dan wel kiezen voor een ander materiaal, maken de woning onnodig duur en kosten meer CO2 dan in 75 jaar wordt bespaard. Zo zal bij een tussenwoning de extra CO2 die nodig is, om van een Rc 5,0 met ISOVER glaswol naar een Rc 5,5 met PIR te gaan, pas na meer dan 100 jaar zijn terugverdiend. Maar ook op het gebied van kostenbesparing is dit geen logische keuze. Een rijtussenwoning met Rc 5,5 in een PIR-oplossing ten opzichte van een Rc 5-oplossing met glaswol, kost ruim € 2.500 meer. Terwijl de besparing op het energieverbruik slechts € 12,76 per jaar bedraagt.
Benieuwd naar het onafhankelijk onderzoek van bouwadviesbureau DGMR, waarin van verschillende maatregelen de duurzaamheid, kosten en invloed op de BENG-eisen in kaart zijn gebracht? Bekijk dan de ISOVER BENGwijzer of neem via onderstaand formulier contact op met onze Technical Engineers.
Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving heeft invloed op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de technisch adviseur van ISOVER u graag uit.
Benieuwd wat ISOVER voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op!