Hero Image
BENG en isoleren
BENG
3 min

Betaalbaar bouwen met BENG

In het nieuws is al jaren te horen dat nieuwbouwwoningen duurder worden en naar verwachting zet deze ontwikkeling zich door. Hoe kunt u nu nog betaalbaar bouwen? Kan er energiezuiniger worden gebouwd terwijl de extra bouwkosten worden beperkt of zelfs verlaagd?

De stijging van de prijzen van nieuwbouwwoningen is te verklaren. Enerzijds ligt het aan de wet- en regelgeving. Nieuwbouwwoningen moeten van het aardgas af en de bouw is op weg naar een (bijna) energieneutraal gebouwde omgeving (BENG). Anderzijds stijgen ook de kosten van materialen en arbeid. Men vraagt zich dan ook steeds vaker af: hoe bouw ik nog betaalbaar én binnen de BENG wet- en regelgeving?

Betaalbaar bouwen

Bij de keuzes die gemaakt worden, moet vaker naar het geheel worden gekeken. Wat voor de hand ligt, is namelijk niet altijd de beste keuze. Wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de verwerkingstijd van de isolatie en niet alleen naar de materiaalkosten? Kundig personeel is schaars én duur. Maar kiest u maatregelen alleen op basis van wat logisch lijkt? Of wilt u dit liever doen op basis van een gedegen onderbouwing op het gebied van kosten en opbrengsten? En neemt u, gezien de circulaire economie, ook de milieu-impact en de prestaties op lange termijn mee?

Bouwadviesbureau DGMR heeft voor de meest voorkomende woningtypes een onderzoek gedaan naar de kosten, de effectiviteit op de BENG-eisen en de duurzaamheid van verschillende maatregelen. Daaruit blijkt dat een aantal maatregelen die voor de hand liggen, op zowel energiebesparing als CO2-besparing, niet kunnen worden terugverdiend.

Wilt u meer weten over kostenefficiënt bouwen? Onze technisch adviseurs nemen graag contact met u op. Geen tijd voor aan afspraak? Laat u dan informeren door de BENGwijzer. Deze tool maakt voor u inzichtelijk hoe kostenefficiënt bepaalde maatregelen daadwerkelijk zijn. Wat een goede investering lijkt, kan namelijk ook duurkoop zijn.

Bekijk de ISOVER BENGwijzer

Laat u adviseren

Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving heeft invloed op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de technisch adviseurs van ISOVER Nederland u graag uit.

Benieuwd wat ISOVER voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!

Ik stel deze vraag als
Wil je de Isover nieuwsbrief ontvangen?
Hoe werk het uitschrijven van de nieuwsbrief
U kunt zich altijd uitschrijven door in de nieuwsbrief op uitschrijven te klikken. U bent direct van de mailinglijst verwijderd.
Met de nieuwsbrief Isover Nieuws ben je op de hoogte van ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving, Isover innovaties en hulpmiddelen die uw vak nét iets gemakkelijker maken. Isover Nieuws verschijnt ±4x per jaar.
Ik ga ermee akkoord dat Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain Construction Products B.V. de door mij verstrekte gegevens verwerkt en gebruikt om mijn vraag en/of opmerking te beantwoorden. Ik kan mijn toestemming op elk moment intrekken zoals beschreven in het Privacybeleid.
CAPTCHA