Hero Image
Wet- en regelgeving hero
BENG
Bouwbesluit
Duurzaamheid
Energie besparen & subsidies
3 min

Isoleren volgens de geldende wet- en regelgeving doe je met Isover

Bouwen aan duurzame en toekomstbestendige woningen en utiliteitsgebouwen. Aan die uitdaging werken we met z’n allen iedere dag in Nederland. Om dit in goede banen te leiden heeft de Nederlandse overheid diverse wetten en regels opgesteld.

Bijna EnergieNeutrale Gebouwen

Sinds 1 januari 2021 bouwen we in Nederland aan Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). De BENG-eis is gebaseerd op een Europese eis met als doel om in heel Europa de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. Sinds de invoering gelden drie BENG-eisen voor het vaststellen van de energieprestaties van een gebouw. Tevens geldt een aanvullende eis, TO-juli, om oververhitting te voorkomen. Om een omgevingsvergunning voor een nieuwbouwproject te verkrijgen, moet aan deze eisen voldaan worden.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Per 1 januari 2024 geldt de langverwachte Wet kwaliteitsborging. De nieuwe wet moet zorgen voor strenger bouwtoezicht en een verbeterde aansprakelijkheidsregeling voor woning- en utiliteitsbouw. De verantwoordelijkheid voor het juist uitvoeren van bouwwerkzaamheden komt nu nog meer te liggen bij (onder)aannemers.

MilieuPrestatie Gebouwen: van 0,8 naar 0,5

Een jaar later, op 1 januari 2025, wordt de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) aangescherpt. Deze eis werd ingevoerd in 2012 en is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van alle materialen die in een gebouw worden toegepast. De huidige grenswaarde voor nieuwbouwwoningen is 0,8. Op 1 januari 2025 wordt het maximum 0,5. Om tot een lage MPG te komen is het van belang om producten toe te passen met een lage schaduwprijs (MKI) en te kijken naar het ontwerp van het gebouw. 

Wees verzekerd van passende ondersteuning in elke bouwfase

De juiste ondersteuning voor de bouw van een project

De duurzame isolatie-oplossingen van Isover zijn voorzien categorie 1 data levenscyclusanalyses (LCA’s). Deze LCA’s zijn gebaseerd op product specifieke data welke door een onafhankelijke specialist worden getoetst. Het resultaat van de LCA wordt samengevat in de MKI.

Isover Selector

Voorkom warmte- en energieverlies, verbeter de geluidsisolatie en bespaar op stookkosten. Door te filteren op toepassing vindt u een bouwdeel met advies, bouwplan, benodigdheden en tips.

Isover Termical

Met de handige rekentool Isover Termical maakt u zelf thermische isolatieberekeningen voor gevels, daken en vloeren en bent u verzekerd van een juiste oplossing voor uw project.

De juiste ondersteuning tijdens de bouw van een project

Wilt u zeker zijn van een juiste verwerking? Dan kijkt Isover graag met u mee. Middels de Isover Spouwcheck controles controleert uw Isover adviseur op afstand de verwerking van de isolatie-oplossing en bouwt u een digitaal dossier op ten behoeve van de Wet kwaliteitsborging. 

De Isover adviseurs staan voor u klaar

Of het nu voorafgaand aan een project, tijdens de bouw of bij oplevering is, de Isover adviseurs helpen u graag bij uw vragen. De adviseurs bieden technische ondersteuning aan alle partijen in de bouwkolom en geven advies.

Neem voor algemene en projectgerichte technische ondersteuning contact op met de Isover Helpdesk.