naar boven
naar boven

Isover Multimax 30 Ultra: het betere alternatief voor de spouwmuur

Tekorten aan PUR en PIR isolatieplaten lijken tot paniek te leiden in de bouwwereld. Prijzen en levertijden lopen enorm op en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Bouwprojecten zouden door de isolatieschaarste door het tekort aan MDI veel vertraging oplopen en extra kosten voor de kiezen krijgen vanwege ontbrekende alternatieven. Maar die alternatieven zijn er wel!

Spouwmuur heeft voldoende ruimte voor alternatieven

Producenten van PUR en PIR beweren dat er in de spouw vaak simpelweg onvoldoende ruimte zou zijn voor andere isolatiematerialen. Maar met de glaswolplaat Isover Multimax 30 Ultra is er een prima alternatief voorhanden. “Multimax 30 Ultra heeft een uiterst lage lambdawaarde van 0,030 W/m.K, de beste in markt van minerale wol.”, aldus Ivo van Rooy, marketing manager bij Saint-Gobain Isover. “Met een dikte van 121 mm wordt al een Rc-waarde behaald van 4,5 m2.K/W. Dit past probleemloos in een spouw van 150 tot 160 mm, wat heel gangbare spouwbreedtes zijn. En met een spouw van slechts 10 mm meer is met Multimax 30 Ultra van 137 mm al een Rc van 5,0 mogelijk.”

Isoleren met glaswol meest kostenefficiënt

In 2015 liet Isover door Basalt Bouwadvies een onderzoek uitvoeren naar de uiteindelijke kosten van verschillende isolatiematerialen in een spouwmuur. In dit onderzoek zijn zowel de meer- als minderkosten per isolatie-oplossing meegenomen. Hieruit bleek al dat isoleren met glaswol tot wel € 2.000 per woning goedkoper kan zijn dan PIR (MDI). Met de stijgende PIR-prijzen wordt het voordeel van glaswol nu alleen maar groter.

 

Dossier:

"Het effect van de spouwmuur binnen de EPC"


Download nu

Bouwkwaliteit gegarandeerd met zachte isolatie

De kwaliteit van de uitgevoerde isolatiewerkzaamheden is van grote invloed op de uiteindelijke isolatiewaarde. Kieren en naden kunnen de Rc-waarde in de praktijk bijvoorbeeld al met 36% verminderen. Een onzorgvuldig geïsoleerde woning kan dan zo maar niet meer voldoen aan het bouwbesluit. Dit risico is met flexibele glaswol eenvoudig te voorkomen, omdat de isolatieplaten goed tegen elkaar en andere constructiedelen aan te brengen zijn. Kieren ‘dichtpurren’ is bij glaswol dan ook helemaal niet nodig.

Bouwen volgens het nul-op-de-meter principe

Dat nul-op-de-meter woningen al helemaal niet mogelijk zou zijn zonder toepassing van PIR of PUR weerspreekt Ivo van Rooy ook met klem. “Isover heeft hiervoor nu al complete concepten beschikbaar. Daarbij hebben we altijd naar de woning als geheel gekeken.” De concepten van Isover houden dan ook rekening met koudebrugvrij bouwen, kierdichting en het toepassen van moderne installaties. “De meerinvestering van het constant willen verhogen van de Rc-waarde is absoluut geen kostenefficiënte maatregel”, aldus Van Rooy. Op het gebied van duurzaamheid heeft glaswol overigens nog een belangrijke troef in handen. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut NIBE classificeert glaswol namelijk voor zowel de spouw als het hellende dak in de klasse van het meest milieuvriendelijke materiaal valt (klasse 1).

Advies op maat

Isover laat graag zien dat langere levertijden en stijgende prijzen voor de spouwmuur niet nodig zijn. Met Isover Multimax 30 Ultra kan zij een uitstekend haalbare oplossing bieden. Veelal zijn aanpassingen in detaillering of ontwerp helemaal niet nodig. Neem voor een uitgebreid advies contact op met Isover.

Multimax 30 Ultra

Kom meer te weten over Isover Multimax 30 Ultra in de spouwmuur op de productpagina.


Productinformatie

Projectadvies


Bel de Isover Helpdesk +31 (0) 347 358400Stuur een e-mail

Verhalen uit de praktijk


Afspelen

Erik Nijboer

#1

Valse Spouw

"Als je hogere Rc-waardes gaat kiezen, kost dat wél meer geld terwijl het weinig invloed heeft op je EPC-berekening."

Afspelen

Jan Arends

#2

Valse Spouw

"Minerale wol laat zich goed aanbrengen. We werken eigenlijk altijd met minerale wol. Dat is veel minder arbeidsintensief dan harde isolatie."

Afspelen

Naad

#3

Valse Spouw

Een naad van 10 mm tussen twee isolatieplaten vermindert de isolatiewaarde met 36%.

Spouwzaken actueel

7 aandachtspunten voor de spouw video

7 aandachtspunten voor de spouwmuur

Energiezuinig bouwen begint altijd met een goede thermische schil. Met deze 7 aandachtspunten levert u altijd een goed geïsoleerde spouwmuur op. Bekijk de video

Whitepaper downloaden

Whitepaper ‘Optimalisering van bouwkwaliteit in de spouw’

Bouwkwaliteit wordt steeds belangrijker bij nieuwe wetgeving, zoals BENG en de verwachte Wet kwaliteitsborging (Wkb). Hoe dat zit? Download ons gratis whitepaper

Isover Spouwzaken

Wet Kwaliteitsborging: uitstel van een betere bouwkwaliteit?

Al jaren wordt aan nieuwe bouwwetgeving over bouwkwaliteit gewerkt (Wet Kwaliteitsborging). De Tweede Kamer had het wetsvoorstel al goedgekeurd. Lees meer

Isover Spouwzaken

Download referentiedetails

Isover heeft 60 verschillende referentiedetails voor gevel en dak uitgewerkt. U kunt deze gratis downloaden als pdf- of dwg-bestand.

PIR en PUR alternatief MultiMax 30 Ultra

Alternatief voor PIR en PUR in de spouw

Isover Multimax 30 Ultra is het betere alternatief voor PIR en PUR in de spouwmuur. Zeker nu prijzen en levertijden van PIR en PUR enorm oplopen.Lees meer

HARD TEGEN HARD

De bewezen voordelen van zachte isolatie ten opzichte
van harde isolatie in de spouw.

Zachte isolatie

Goede lambdawaarde

Waterafstotend

Flexibel, voorkomt kieren en naden

Laagste verwerkingskosten in de spouwmuur

Niet-brandbaar / Praktisch niet-brandbaar

Geen krimp en uitzetting

vs
Isover Spouwzaken

Harde isolatie

Betere lambdawaarde

Waterafstotend

Hoge drukvastheid

Niet flexibel, risico op kieren en naden

Extra verwerkingskosten in de spouwmuur

Brandbaar tot uiterst brandbaar