4 minutes min

Al 60 jaar werken aan een betere leefomgeving

Gelezen in de Etten-Leurse Bode.

‘Making the world a better home’ is de maatschappelijke belofte van Saint-Gobain, het Franse moederbedrijf van ISOVER. De fabriek in Etten-Leur viert dit jaar haar 60-jarig bestaan en op 3 november wordt daar met een feestelijke bijeenkomst bij stilgestaan. Tijdens het gesprek met de 53-jarige fabrieksdirecteur Mark Rippens wordt duidelijk waar het bedrijf met ca. 180 werknemers voor staat: verduurzamen, innovatie en welzijn. 

Mark Rippens als trotse fabrieksdirecteur bij ISOVER Nederland

De geschiedenis

ISOVER startte in 1962 met de fabricage van glaswol, glasvlies en glasdraad. De locatie Etten-Leur was strategisch gekozen, vanwege de centrale ligging in de Benelux. “Nu werken we als gevolg van innovaties efficiënter met minder mensen, maar we begonnen destijds met ongeveer 700 werknemers, veelal afkomstig uit de agrarische sector”, vertelt Mark Rippens. “Onze fabriek zorgde voor veel werkgelegenheid in de omgeving.” Tussen de jaren 70 en 80 groeide de vraag naar isolatieproducten. Het bedrijf groeide en telt nu als grootste producent van isolatieoplossingen meer dan 40 fabrieken wereldwijd, met zo’n 10.000 werknemers. Bij Saint-Gobain werken wereldwijd meer dan 160.000 medewerkers.” 

Drie speerpunten

“Verduurzamen, innovatie en welzijn”, noemt Rippens in één adem. “Dat zijn de drie pijlers waar ISOVER voor staat. Het grootste doel van Saint-Gobain is om in 2050 geheel CO2-neutraal te zijn. Wereldwijd is er een energie-akkoord en als bedrijf zijn onze doelen daarop afgestemd.” 

Op een whiteboard legt hij technisch, maar duidelijk in stappen uit welke routekaart voor het verduurzamen gevolgd wordt.

Verduurzamen en innovatie

Bij verduurzamen wordt niet alleen gedacht aan huizen isoleren voor energiebesparing, maar ook aan het verduurzamen van de processen om de producten ervoor te vervaardigen. “ISOVER werkt daarom ook met recyclede grondstoffen, zoals glas uit de glasbak en gerecycled vlakglas afkomstig van o.a. ramen. Daarnaast wordt de gas/luchtoven vervangen door een hybride oven, die deels werkt op elektriciteit. We gebruiken daarbij groene elektriciteit, die verkregen wordt onder andere door windmolens, maar ook de zonnepanelen die gepland zijn op dat braakliggend terrein”, wijst Rippens aan. “Ook wordt de warmte die vrijkomt tijdens het proces weer teruggebracht in de glaswoloven. Een feit: Van 2000 tot 2020 hebben we al 75% ammoniak en 65% stikstof gereduceerd.” Milieubewuste innovaties dus. 

Welzijn

Rippens geeft aan dat het welzijn van de werknemers van groot belang is. “Er is geen discussie mogelijk over ‘Zet veiligheid op 1’, waarbij Saint-Gobain de focus legt op een veilige werkomgeving, veilig naar het werk komen en weer naar huis gaan en nul arbeidsgerelateerde ziekten en nul ongevallen. We stimuleren elkaar om voor onszelf en anderen te zorgen en elkaar aan te spreken.”

Iedereen krijgt bij ons de kans om door te groeien. “Elke vacature wordt dan ook zoveel mogelijk intern ingevuld. Daarna nemen we nieuwe, vaak net afgestudeerden, medewerkers aan die we verder opleiden. Ervaring is daarbij geen vereiste, dat krijgen ze hier wel.” 

Geen woorden maar daden

Mark Rippens werkt sinds 1995 bij Saint-Gobain en is sinds vijf jaar fabrieksdirecteur in Etten-Leur na internationale functies in de USA, Spanje en Mexico. “We maken een supermooi product”, zegt hij met een trotse blik. “Als ik het bij een bouwmarkt zie liggen geeft me dat een fijn gevoel. Niet alleen zorgen wij voor verduurzamen en het besparen van energie met ons product, maar werken we ook aan de processen ervan en de veiligheid die erbij hoort. We passen het écht toe. Geen woorden, maar daden. Al 60 jaar.”

Gepubliceerd: 1 november 2022
Bron: Etten-Leurse Bode