30 / 07 / 2020
- BENG
- Duurzaamheid
- Isolatie-eisen

NTA8800; de rekenmethodiek voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw
Vanaf het moment dat de EPC plaats maakt voor de BENG, gaan we dus voor nieuwbouwwoningen van een Energieprestatie Coëfficiënt naar een Bijna Energieneutraal Gebouw. Om deze wijziging in het Bouwbesluit te kunnen maken, is een nieuwe rekenmethodiek ontwikkeld, die de huidige NEN 7120 zal vervangen. Met deze nieuwe rekenmethodiek, NTA8800, kan worden bepaald wat de energieprestatie is van een gebouw.Omdat het een methodiek is waarmee de energiebehoefte van een woning of utiliteitsgebouw wordt berekend, kan deze voor zowel renovatie als nieuwbouw worden toegepast. Dankzij de NTA8800 hoeft dus géén onderscheid meer worden gemaakt tussen bestaande bouw en nieuwbouw en kunnen alle gebouwen worden voorzien van een energielabel.
Energielabel nieuwbouw
Het energielabel voor nieuwbouw is al vaker ter sprake gekomen, maar mede omdat de energieprestaties van bestaande bouw en nieuwbouw niet gelijk kon worden beoordeeld, is het nog geen wetgeving geworden. Daar komt nu dus verandering in! Omdat de NTA8800 voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw toepasbaar is, zullen alle gebouwen die worden opgeleverd na 1 januari 2021 moeten worden voorzien van een energielabel. Ook de EPC woning die volgend jaar wordt opgeleverd, zal op basis van de NTA8800 een energielabel krijgen.Het energielabel zal worden afgegeven voor een EP-W-adviseur die zijn toetsing doet op basis van het opnameprotocol die omschreven staat in ISSO 82.1 (voor woningbouw) en ISSO 75.1 (voor Utiliteit gebouwen).
De BENG 2-eis is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatoren. Het is een nauwkeurige berekening van de energiebehoefte waarbij duurzame opwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen wordt meegenomen.
Opwarmertje voor Wet Kwaliteitsborging
Omdat het energielabel is gebaseerd op een nauwkeurige energiebehoefteberekening, zal tijdens de bouw bewijslast moeten worden verzameld hoe energetische aspecten zoals isolatie, zijn aangebracht. En eerlijk is eerlijk, dat is logisch. Door diverse oorzaken, zoals veranderende intrinsieke eigenschappen en kwaliteit van montage, kan de isolatiewaarde minder zijn dan berekend. Hierdoor kan de primaire energiebehoefte (BENG 2) stijgen en daardoor het energielabel verminderen.Nu is het verzamelen van bewijslast, geen standaard werkwijze voor veel aannemers. En toch zal dit een steeds grotere rol gaan spelen. Zo zal in de nabije toekomst ook de Wet Kwaliteitsborging van kracht gaan, waarbij de kwaliteit van de totale woning moet zijn geborgd. We kunnen dus zeggen dat het energielabel voor nieuwbouwwoningen een opwarmertje is voor de Wet Kwaliteitsborging.
Het is dus van belang dat tijdens de bouw, door bijvoorbeeld foto’s, kan worden aangetoond dat onder andere de isolatie op de juiste manier is aangebracht. Dit om grote energielekken te voorkomen waardoor de vraag naar primaire energie groter wordt. In de ISSO 82.1 staat omschreven hoe de bewijslast door middel van foto’s gedurende de bouw zal moeten worden aangeleverd.
Hieronder het overzicht:
- Overzichtsfoto waarop de totale gevel en dak is te zien
- De dikte van isolatiemateriaal. Dit kan worden vastgelegd door een duimstok op de foto mee te fotograferen. Ook bewijslast door middel van facturen van de aangebrachte isolatie is een optie.
- Van overzichtsfoto waarop de totale gevel en dak is te zien, dient vervolgens te worden ingezoomd zodat de verweringsaspecten gecontroleerd kunnen worden.
- Om aan te tonen dat de isolatie goed is verwerkt dienen er foto’s (gevel) te zijn van de volgende verwerkingsaspecten:
- Op foto’s moet te zien zijn welk merk en type materiaal is gebruikt.
- Aansluiting van de isolatie tegen het kozijn van raam en/of deur
- Isolatie vlak tegen het binnenspouwblad. Dit omdat een ruimte van slechts 5 mm tussen isolatie en binnenspouwblad zorgt voor 50% reductie op de Rc-waarde
- Aansluiting van de isolatie bij het dak
- Verwerking van de isolatie bij de begane grondvloer
- Aansluiting van het isolatiemateriaal op elkaar, op minimaal 4 verschillende plekken van de gevel
Isover ondersteunt
Isover begrijpt dat het verzamelen van bewijslast, een flinke impact kan hebben op de werkzaamheden. Zo zullen gedurende de bouw foto’s moeten worden gemaakt van de aangebrachte isolatie, maar is de isolatie wel goed aangebracht? Wat zijn eigenlijk belangrijke verwerkingsaspecten die een grote invloed hebben op de energieprestatie van een gevel? Om jullie hierbij te helpen, hebben wij een app ontwikkeld. Jullie uploaden foto’s van de aangebrachte isolatie en wij geven binnen 24 uur feedback op de kwaliteit van de aangebrachte isolatie die op foto’s te zien is. Daardoor weet je snel of je aan de geëiste kwaliteit voldoet en wordt tevens op basis van de door jullie toegestuurde foto’s een dossier opgebouwd. Meer weten? Kijk op www.isover.nl/spouwzakenLabels: