Hero Image
BENG en isoleren
BENG
5 min

Dit is wat u moet weten over BENG

Iedere vergunningaanvraag moet sinds 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). BENG verving daarmee de EPC. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over BENG. Van de drie eisen en de binnenklimaatindicator tot uitzonderingen, actuele eisen en de verhoging van Rc-waarden in BENG 1.

Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt om de energieprestaties van onze gebouwen te verbeteren. De Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) geeft aan dat sinds 2021 alle nieuwe gebouwen ‘Nearly Zero Energy Buildings’ (NZEB) moeten zijn. BENG is daarmee een letterlijke vertaling.

Hiermee maakte de EPC na vijfentwintig jaar plaats als meetinstrument voor de energieprestatie van woningen en utiliteitsbouw en gingen we over op BENG: de regelgeving die moet zorgen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen.

BENG 1

De eerste eis stelt een maximum energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar. Dus hoeveel energie de woning nodig heeft voor verwarming en koeling. Dit wordt uitgedrukt in kWh/m² gebruiksoppervlakte per jaar.

In de eisen van de BENG 1 is ook gekeken naar de verhouding tussen gebruiksoppervlakte en verliesoppervlakte. Hierdoor mag een woning met in verhouding veel verliesoppervlakte ten opzichte van gebruiksoppervlakte, zoals een bungalow of vrijstaande woning, een hogere maximale BENG 1-eis hebben. Op deze manier behoudt een architect zijn ontwerpvrijheid en blijven de kosten beheersbaar.

BENG 1

 

BENG 2

BENG 2

 

De tweede eis stelt een maximum aan het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar.

Naast verwarming en koeling, is er ook energie nodig voor bijvoorbeeld tapwater en installaties zoals een warmtepomp. Deze energie wordt bij de energiebehoefte uit BENG 1 opgeteld om aan de BENG 2 te komen. Het rendement van installaties speelt hier een belangrijke rol. Als deze weinig energie nodig hebben om veel energie op te wekken, heeft dat een positieve invloed op de BENG 2.

BENG 3

De derde nieuwbouweis is een minimum (in procenten) van het aandeel in hernieuwbare energie. Energie die kan worden gewonnen uit zonnepanelen bijvoorbeeld.

Gebied EPC BENG
Vloer Rc 3,5 Rc 3,7
Gevel Rc 4,5 Rc 4,7
Dak Rc 6,0 Rc 6,3
BENG 3

 

Binnenklimaat

Binnenklimaat

 

Naast de drie eisen bevat BENG nog een eis, genaamd de TO-juli. Omdat we in Nederland te maken hebben met steeds hetere zomers, is er een eis opgenomen voor de verlaging op het risico van oververhitting. De oriëntatie van de woning speelt mee in het risico op te hoge binnentemperaturen. Een woning met glasoppervlak op het zuiden, zal maatregelen moeten nemen om in de zomer oververhitting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan installaties met actieve koeling of zonwering. Hier zal in de ontwerpfase goed over nagedacht moeten worden en in de uitvoeringsfase met zorg moeten worden gerealiseerd. Koelen kost namelijk meer energie dan verwarmen. Woningen met een actieve koeling voldoen direct aan deze eis.

Actuele BENG-eisen

Hieronder vindt u de uiteindelijke BENG-eisen voor meergezinswoningen en eengezinswoningen. Een compleet overzicht van alle BENG-eisen, zowel voor woningbouw als utiliteitsbouw, vindt u in ons whitepaper
 


 
BENG 1: BENG 2: BENG 3:
Gebouw (woningbouw) Energiebehoefte (kWh/m2/jr) Primair fossiel energiegebruik (kWh/m2/jr) Aandeel hernieuwbare energie (%)
Woongebouw (meergezinswoningen) Indien Als/Ag ≤ 1,83: ≤ 65
 
Indien 1,83 < Als/Ag ≤ 3,0:
≤ 55 + 30 * (Als/Ag – 1,5)
 
Indien Als/Ag > 3,0:
≤ 100 + 50 * (Als/Ag – 3,0)
≤ 50 ≥ 40
Woonfunctie niet in woongebouw
(eengezinswoning)
Indien Als/Ag ≤ 1,5: ≤ 55
 
Indien 1,5 < Als/Ag ≤ 3,0:
≤ 55 + 30 * (Als/Ag – 1,5)
 
Indien Als/Ag > 3,0:
≤ 100 + 50 * (Als/Ag – 3,0)
≤ 30 ≥ 50

 

Uitzondering

Lichte bouwsystemen, zoals houtskelet en staalframe, worden in BENG onnodig benadeeld. Om oververhitting te voorkomen hebben deze constructies een onevenredig grotere koelbehoefte. Om uitsluiting van deze woningen binnen de BENG-wetgeving te voorkomen is er gekozen om de hoogte van de BENG 1 eis te verruimen met 5 kWh/m²/jaar.

Verhoging Rc-waarden in BENG 1

Met de invoer van BENG werd de NEN 1068 vervangen door de NTA 8800. Hierin is opgenomen dat de Rc-waarde voor de vloer is verhoogd naar 3,7 m2.K/W, de gevel naar 4,7 m2.K/W en het dak naar 6,3 m2.K/W. Deze verhoogde Rc-waarden zijn feitelijk geen aanscherping maar een gevolg van de nieuwe berekeningsmethode van isolatiewaarden conform de NTA 8800. Waar de NEN 1068 rekent met een correctiefactor voor bouwkwaliteit van 2 of 5% (afhankelijk van wel of niet geconditioneerde omstandigheden), gaat de NTA 8800 uit van vakmanschap en vervalt deze correctiefactor.

Om te voorkomen dat deze nieuwe berekeningsmethode leidt tot minder isoleren, zijn de minimale Rc-waarden gestegen om per saldo tot ongeveer dezelfde isolatieprestaties te komen. De optimale Rc-waarde van de gevel ligt rond de 5,0 m2.K/W. Hiervoor heeft ISOVER diverse oplossingen variërend van 120 mm tot 155 mm dikte.

Wilt u nog meer weten over BENG? Een compleet overzicht van alle BENG-eisen, zowel voor woningbouw als utiliteitsbouw, vindt u in ons whitepaper.

Contact
Ik stel deze vraag als
Wil je de Isover nieuwsbrief ontvangen?
Hoe werk het uitschrijven van de nieuwsbrief
U kunt zich altijd uitschrijven door in de nieuwsbrief op uitschrijven te klikken. U bent direct van de mailinglijst verwijderd.
Met de nieuwsbrief Isover Nieuws ben je op de hoogte van ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving, Isover innovaties en hulpmiddelen die uw vak nét iets gemakkelijker maken. Isover Nieuws verschijnt ±4x per jaar.
Ik ga ermee akkoord dat Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain Construction Products B.V. de door mij verstrekte gegevens verwerkt en gebruikt om mijn vraag en/of opmerking te beantwoorden. Ik kan mijn toestemming op elk moment intrekken zoals beschreven in het Privacybeleid.
CAPTCHA