Hero Image
Verwerking van glaswol veilig, eenvoudig en duurzaam
Alles over isoleren
4 min

Voordelen van glaswol

Isover glaswol is licht in gewicht, flexibel, veerkrachtig en vormvast en is eenvoudig op maat te snijden. Glaswol vangt oneffenheden in een constructie eenvoudig op en voorkomt zo nadelige luchtstromen.

De flexibiliteit van glaswol zorgt voor een zorgvuldige aansluiting op de constructiedelen. Ook leidingen kunnen eenvoudig worden weggewerkt. Op deze manier ontstaan er geen valse luchtstromen die de isolatiewaarde van een constructie negatief kunnen beïnvloeden.

Waarom isoleert Isover glaswol zo goed?

Isover glaswol bestaat uit lange, dunne glaswolvezels. Samengevoegd in deken- of plaatvorm hebben de Isover glaswolproducten uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Tussen de vezels wordt namelijk een maximum aan stilstaande lucht vastgehouden. Deze stilstaande lucht zorgt voor het warmte-isolerende vermogen. Omdat glaswol is gevuld met lucht en niet met een drijfgas, zal de isolatiewaarde in de loop der jaren niet veranderen. Isover glaswolproducten hebben een lage warmtegeleidingcoëfficiënt (lambdawaarde of λ-waarde genoemd) en daardoor een hoge isolatiewaarde (Rdeclared). Met Isover glaswol kunnen daardoor hoge Rc-waarden worden gerealiseerd.

Isover glaswol laat zich daarnaast eenvoudig op maat snijden en is door haar lichte gewicht ook prettig te verwerken. Onderzoek wijst bovendien uit dat het afvalpercentage bij de verwerking van Isover glaswol vrijwel nihil is. Doordat het materiaal praktisch onbreekbaar is, kunnen reststukken vrijwel overal worden hergebruikt.

Intrinsieke eigen­schappen van glaswol

Is glaswol de beste keuze voor mij? Isoleren kan met verschillende materialen. Wellicht heb je een voorkeur of sta je open voor nieuwe ideeën. Isover isolatie heeft, net zoals andere merken, een tal van voordelen waar we je kennis mee willen laten maken. Het advies blijft: 'probeer het eens'. Pas dan weet je hoe het voelt en of je er als verwerker jouw voordeel mee kunt doen.

Wat garandeert Isover?

  • Prestaties: de flexibele glaswol zorgt voor goede aansluitingen, zonder nadelige kieren en naden. Zo realiseer je in de praktijk de Rc-waarde die je wil halen.
  • Kostenefficiënt: onderzoek van Basalt toont aan dat isoleren met glaswol de laagste kosten per vierkante meter spouwmuur heeft. Je bouwt snel én met behoud van thermische prestaties.
  • Duurzaam: glaswol van Isover is recyclebaar. Het bestaat zelfs al tot 70% uit gerecycled glas. Daarnaast kun je glaswol comprimeren, dat betekent meer materiaal in één lading en dat is beter voor het milieu.
  • Brandveilig: vrijwel alle producten van Isover zijn gecertificeerd als onbrandbaar en vallen daarmee in de hoogste brandprestatieklasse A.
  • Akoestisch: glaswol zorgt voor een aangename akoestiek, het materiaal werkt namelijk als een akoestische demper in een lichte constructie.
  • Verwerkingscomfort: met Isover Friendly glass wool combineren we alle voordelen van glaswol met verwerkingscomfort; jeuk- en stofvrij. Het voelt zacht, is stevig en eenvoudig te verwerken.

Gecomprimeerd verpakt

Door de veerkracht en het lichte gewicht van glaswol kunnen Isover producten gecomprimeerd worden verpakt. Zo kunnen meer vierkante meters op een pallet worden verpakt. Wat logistieke voordelen heeft voor zowel transport als opslag. Doordat er meer vierkante meters in een vrachtwagen passen, hoeven er bovendien minder kilometers te worden gereden. Wat beter is voor het milieu. Bij het uitpakken van het materiaal komt Isover glaswol weer op de oorspronkelijke dikte terug.

Veilig te verwerken

Minerale wol (glaswol en steenwol) is een veilig materiaal en levert geen gevaar op voor de gezondheid. De vezels van minerale wol kunnen door het eigen lichaam worden afgebroken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld asbest waar minerale wol vaak mee wordt vergeleken. Het kan wel zo zijn dat de vezels van de minerale wol kunnen irriteren aan de luchtwegen of de huid. Daarom adviseren wij een mondkapje, handschoenen, huid bedekkende kleding en een veiligheidsbril toe te passen tijdens de verwerking. Indien vezels op de huid irritatie veroorzaken, dan de huid met koud water afspoelen.

Glaswol is 100% veilig 

Sterker nog, minerale wol zoals glaswol, is 100% veilig voor de gezondheid. Weinig bouwmaterialen werden zo vaak onderzocht en getest als minerale isolatie. Daaruit blijkt dat minerale isolatie een veilig en gezond product is zonder gezondheidsrisico voor de installateur en de bewoner. Volgens de Europese richtlijn 97/69/CE is minerale isolatie geclassificeerd als groep 3, dat wil zeggen, gunstiger dan koffie en in dezelfde categorie als thee en dus niet te classificeren als kankerverwekkend voor de mens. Deze classificatie werd gevalideerd door IARC (International Agency for Research on cancer), een onderdeel van de WHO (wereld gezondheidsorganisatie).

Bron: Mineral Wool Association Benelux (MWA)

Voor een juiste verwerking zijn enkele richtlijnen opgesteld die het comfort tijdens de verwerking verbeteren. Deze staan vermeld op de verpakking en op isover.nl/safety.