Uw gebouw ontwerpen

Welke invloed heeft BENG op mijn ontwerp?

Met de komst van BENG dient zich een nieuwe bepalingsmethode aan: NTA 8800. Niet alleen is deze nieuwe norm van toepassing op BENG en voor het Energielabel nieuwbouw, ook bepaalt deze norm de energieprestatie in de bestaande bouw. In hoeverre heeft BENG invloed op mijn ontwerp?

Lees verder

Test uw kennis

Het mag duidelijk zijn dat het verschil tussen de oude en nieuwe eis groot is! Vanaf 1 januari 2021 wordt de maximale energiebehoefte berekend aan de hand van drie eisen, in plaats van één. Daarnaast is ook het rendement van de PEF aangepast, wat een grote invloed heeft op de BENG 2 uitkomst. Gezien de veranderingen moet er niet enkel in het ontwerp, maar ook in de praktijk goed worden gekeken naar de invloeden van buitenaf. In hoeverre bent u op de hoogte van deze invloeden? Test uw kennis aan de hand van zes vragen.

Doe de test

Goede details besparen meer dan hoge Rc-waarden

Details worden getekend, maar hoe vaak is bekend wat het warmteverlies is wat via koudebruggen verloren gaat? Omdat woningen steeds energiezuiniger moeten worden, zijn goede details met zo min mogelijk energieverlies via de koudebruggen essentieel. De berekende koudebruggen, ook wel psi-waarden genoemd, worden in de nieuwe rekenmethodiek NTA8800 nog belangrijker.

Om het in de ontwerpfase makkelijker te maken, hebben wij 24 ISSO-details, voor zowel dak als gevel, doorberekend op Rc-waarde en psi-waarden.

Lees verder

Ga voor optimale Rc-waarden!

Omdat het beleid is om woningen steeds duurzamer te maken en tegelijkertijd ook te kijken naar de betaalbaarheid, moet worden gezocht naar een optimum. Wat is het juiste pakket aan maatregelen, waarbij deze een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid én de kosten beheersbaar blijven? Maatregelen zoals het verder verhogen van de Rc-waarde in de gevel, dan wel kiezen voor een ander materiaal, maken de woning onnodig duur en kosten meer CO2 dan in 75 jaar wordt bespaard.

Lees verder

BENG en de ISOVER-oplossingen

ISOVER beschikt over 24 ISSO-details waarbij de Rc-waarden en het energieverlies via lineaire warmteverliezen (psi-waarden) zijn berekend. Dit maakt het in de ontwerpfase een stuk makkelijker en levert een grote bijdrage aan de duurzaamheid en betaalbaarheid van de woning. Want iedere maatregel die niet getroffen hoeft te worden, stoot ook geen CO2 uit dat op een later moment terugverdiend moet worden.

Naast de 24 ISSO-details kan ISOVER u ook ondersteunen met de ISOVER Termical bestekservice.

Lees verder

ISOVER en BENG in de praktijk

Energiezuinig bouwen draait niet alleen om de juiste Rc-waardes en de beste technische installaties. Het draait vooral om een goede realisatie in de praktijk. Bijvoorbeeld door juist ontworpen detailleringen en een correcte uitvoering. En wordt er ook luchtdicht gebouwd en op de details aangegeven waar de luchtdichting essentieel is? Lees meer over de gevolgen, de verschillende services van ISOVER en bekijk de verwerkingsvideos.

Lees verder
Joyce Schreurs - Technical Engineer Joyce Schreurs
Technical Engineer
Dennis Aldridge - Technical Engineer Dennis Aldridge
Technical Engineer

Laat u adviseren door onze Accountmanagers en Technical Engineers

Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving gaat invloed hebben op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de Technical Engineers van ISOVER u graag uit. De Accountmanagers geven daarnaast begeleiding op de bouwplaats door o.a. ISOVER Toolbox meetings.

Benieuwd wat ISOVER voor u kan betekenen?
Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen