Uw gebouw realiseren

Wat is de invloed van BENG voor u als aannemer of opdrachtgever

In het nieuws is al jaren te horen dat nieuwbouwwoningen duurder worden en naar verwachting zet deze ontwikkeling zich door. Dit valt te verklaren. Enerzijds ligt het aan de wet- en regelgeving; nieuwbouwwoningen moeten van het aardgas af en de bouw is op weg naar een (bijna) energieneutraal gebouwde omgeving. Daarnaast stijgen ook de kosten van materialen en arbeid.

Lees verder

Wat is het verschil tussen BENG en EPC?

De BENG-methodiek vervangt de huidige EPC en wordt berekend aan de hand van de nieuwe bepalingsmethode NTA8800. Waar de EPC een dimensieloos getal is (dus zonder aanduiding van absoluut verbruik in bijvoorbeeld kWh of joule), kijkt BENG wel naar het energieverbruik, namelijk in kWh per vierkante meter per jaar.

Lees verder

Test uw kennis

Het mag duidelijk zijn dat het verschil tussen de oude en nieuwe eis, groot is! Op 1 januari 2021 wordt de maximale energiebehoefte berekend aan de hand van drie eisen, in plaats van één. Daarnaast is ook het rendement van de PEF aangepast, wat een grote invloed heeft op de BENG 2 uitkomst. Gezien de veranderingen moet er niet enkel in het ontwerp, maar ook in de praktijk goed worden gekeken naar de invloeden van buitenaf. In hoeverre bent u op de hoogte van deze invloeden? Test uw kennis aan de hand van zes vragen.

Doe de test

De optimale Rc-waarden voor in de gevel

Voor de wijziging van EPC naar BENG, is ook gekeken naar hoe een Rc-waarde moet worden berekend. De huidige berekeningsmethodiek, NEN 1068, hanteert een correctiefactor van 5% op de Rc-waarde, wanneer de isolatie onder niet-geconditioneerde omstandigheden is aangebracht. Indien de isolatie, zoals bij prefab timmerfabrieken, onder geconditioneerde omstandigheden wordt aangebracht, is de correctiefactor 2%. Met de BENG, vervalt deze correctiefactor.

Lees verder

Goede details besparen meer dan hoge Rc-waarden

Details worden getekend, maar hoe vaak is bekend wat het warmteverlies is wat via koudebruggen verloren gaat? Omdat woningen steeds energiezuiniger moeten worden, zijn goede details met zo min mogelijk energieverlies via de koudebruggen essentieel. De berekende koudebruggen, ook wel psi-waarden genoemd, worden in de nieuwe rekenmethodiek NTA8800 nog belangrijker.

Om het in de ontwerpfase makkelijker te maken, hebben wij 24 ISSO-details, voor zowel dak als gevel, doorberekend op Rc-waarde en psi-waarden.

Lees verder

BENG en de Isover-oplossingen

Isover beschikt over 24 ISSO-details waarbij de Rc-waarden en het energieverlies via lineaire koudebruggen zijn berekend. Dit maakt het in de ontwerpfase een stuk makkelijker en levert een grote bijdrage aan de duurzaamheid en betaalbaarheid van de woning. Want iedere maatregel die niet getroffen hoeft te worden, stoot ook geen CO2 uit dat op een later moment terugverdiend moet worden.

Naast de 24 ISSO-details kan Isover u ook ondersteunen met de Termical bestekservice.

Lees verder

Isover en BENG in de praktijk

Energiezuinig bouwen draait niet alleen om de juiste Rc-waardes en de beste technische installaties. Het draait vooral om een goede realisatie in de praktijk. Bijvoorbeeld door juist ontworpen detailleringen en een correcte uitvoering. En wordt er ook luchtdicht gebouwd en op de details aangegeven waar de luchtdichting essentieel is? Lees meer over de gevolgen, de verschillende services van Isover en bekijk de verwerkingsvideos.

Lees verder
Aldwin Dame - Technical Engineer Aldwin Dame
Technical Engineer
Aldwin Dame - Technical Engineer Dennis Aldridge
Technical Engineer

Laat u adviseren door onze Accountmanagers en Technical Engineers

Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving gaat invloed hebben op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de Technical Engineers van Isover u graag uit. De Accountmanagers geven daarnaast begeleiding op de bouwplaats door o.a. Isover Toolbox meetings.

Benieuwd wat Isover voor u kan betekenen?
Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen