BENG, de nieuwe manier van bouwen


Download whitepaper

Wat is BENG?

In Nederland wordt al jaren hard gewerkt aan een duurzamer gebouwde omgeving. 2015 kenmerkte de verandering met een aanscherping van de EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) naar 0,4 en in 2018 is de verplichte gasaansluiting van nieuwbouwhuizen komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuwe wet- en regelgeving bij: de BENG.

De besluitvorming omtrent BENG ligt op Europees niveau. Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt om de energieprestaties van onze gebouwen te verbeteren. De Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) geeft aan dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen ‘Nearly Zero Energy Buildings’ (NZEB) moeten zijn. BENG is daarmee een letterlijke vertaling.

Hiermee maakt de EPC na vijfentwintig jaar plaats als meetinstrument voor de energieprestatie van woningen en utiliteitsbouw en gaan we over op BENG: nieuwe regelgeving die moet zorgen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen.

De 3 BENG eisen

In Nederland gaan drie BENG-eisen gelden voor het vaststellen van de energieprestatie van een gebouw. Vanaf januari 2021 zult u hieraan moeten voldoen bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor uw nieuwbouwproject:

Het verschil met de EPC is groot. Van een dimensieloos getal, naar drie berekende BENG-eisen. Deze eisen hebben stuk voor stuk impact, vanaf de tekentafel tot en met de bouw.

BENG 1

BENG 1

Maximum aan de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling. Deze energiebehoefte wordt uitgedrukt in 'thermische' kilowattuur (kWh) per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar.

BENG 2

BENG 2

Maximum aan de hoeveelheid primair fossiele brandstof in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

BENG 3

BENG 3

Een minimum (%) aan het aandeel hernieuwbare energie van het totale energiegebruik. Het totale energieverbruik bestaat uit het deel primair fossiel energieverbruik plus het deel hernieuwbare energie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over BENG en wat bijvoorbeeld het verschil is met de EPC? Laat u informeren en inspireren door dit whitepaper! Lees onder andere over de verschillende maatregelen op de BENG-uitkomsten en wat de impact is op duurzaamheid en kosten.

Download whitepaper
Aldwin Dame - Technical Engineer Aldwin Dame
Technical Engineer
Aldwin Dame - Technical Engineer Dennis Aldridge
Technical Engineer

Laat u adviseren door onze Accountmanagers en Technical Engineers

Of u nu werkzaam bent in de voorbereiding, de advisering of de uitvoering, de BENG wet- en regelgeving gaat invloed hebben op uw werk. Goede details en de juiste kennis leggen de fundering voor een nauwkeurige uitvoering. Hoe u dit het beste aan kunt pakken, leggen de Technical Engineers van Isover u graag uit. De Accountmanagers geven daarnaast begeleiding op de bouwplaats door o.a. Isover Toolbox meetings.

Benieuwd wat Isover voor u kan betekenen?
Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen